59. knjižni sejem otroške in mladinske literature v Bologni

0
315
Simbolična fotografija (Foto: Freepik)

V Bologni je danes zaključni dan 59. knjižnega sejma otroške in mladinske literature, kjer je predstavljena aktualna kakovostna ponudba za otroke in mlade. Slovenijo, ki bo prihodnje leto častna gostja sejma, letos predstavljajo Mladinska knjiga, založba Morfemplus, Založba Malinc, Miš založba, Založba Pivec in Sodobnost International.

Mladinska knjiga se predstavlja na lastni stojnici v hali 29, “odeti” v ilustracije Ane Zavadlav, ki je prispevala podobe za italijanske pravljice Itala Calvina, in Lile Prap iz njene najnovejše slikanice Zakaj v jubilejni izvedbi. Na povabilo založbe bodo sejem obiskali ilustratorka Zavadlav, pisateljica Anja Štefan in prevajalec Gašper Malej, so sporočili iz Mladinske knjige.

Malej, ki je prevedel Calvinove pravljice – te so lani v dveh knjigah izšle pri Mladinski knjigi – se bo že danes opoldne udeležil okrogle mize prevajalcev Calvina v različne jezike. Pogovor organizatorji sejma pripravljajo ob 100. obletnici avtorjevega rojstva.

V torek so pod okriljem Javne agencije za knjigo RS (Jak) potekali sestanki 25 slovenskih in tujih založb in literarnih agentov. Med nominiranci priznanja Alma so bili  tudi štirje slovenski avtorji in ilustratorji: Ana Zavadlav, Miroslav Košuta, Huiqin Wang in Andrej Rozman Roza.

Včeraj so ob 18. uri predstavili nastop Slovenije kot častne gostje v Bologni prihodnje leto, ki ga organizira Jak v sodelovanju z organizatorji knjižnega sejma. V. d. direktorici Jaka Katji Stergar so se pridružile še direktorica bolonjskega sejma Elena Pasoli, glavna urednica Mladinske knjige Alenka Kepic Mohar in urednica Jana Bauer iz založbe Sodobnost International.

Danes bo potekala evropska regionalna konferenca IBBY z naslovom Finding a Safe Home in Books, na kateri bo Nika Kovač predstavila Festival Itn. – Festival angažiranega pisanja, ki ga organizirata Vodnikova domačija in Mladinska knjiga, so še sporočili iz založbe.

Na sejmu je na ogled tudi razstava, katere del bodo tudi ilustracije Ane Zavadlav. Izbrana je bila kot ena od 30 zmagovalcev natečaja ilustracij književnih del Itala Calvina. Na natečaju Italian Experience. Illustrations for Italo Calvino (Izkusiti Italijo. Ilustracije književnih del Itala Calvina) je sodelovalo 521 avtorjev iz 47 držav in regij.

Z.P., STA