Še danes – potem pa počitnice! Prve v tem šolskem letu

0
386
(Foto: STA)

Za skoraj 194.000 učencev in okoli 82.000 dijakov se bodo v ponedeljek uradno začele jesenske počitnice. Šolarji bodo, če prištejemo še ta konec tedna, v počitnicah lahko uživali kar devet dni. V tem času bodo lahko uživali v številnih prireditvah in delavnicah po vsej Sloveniji, večina brezplačnih.

 

V prestolnici Mladi zmaji mlade od 12 do 19 let vabijo na štiridnevni potep okoli sveta. Z Društvom prejemnikov zlatega priznanja MEPI se namreč odpravljajo v počitniško kočo v Zapotoku nad Igom, kjer bodo skozi kulinariko spoznavali različne države in kulture. Prispevati je treba 86 evrov. Tiste mlade, ki bodo ostali v Ljubljani, pa vabijo v mladinske centre in jih izzivajo, da sami, po lastnih idejah, oblikujejo počitniške aktivnosti.

Zveza prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje pripravlja jesenske počitnice v Kranjski Gori za otroke od šest do devet let iz družin v stiski. Otroci bodo počitnice preživeli v družbi vrstnikov, osvajali bodo najrazličnejše veščine in spretnosti. V okviru programa bodo obiskali Kekčevo deželo, se sprehodili do jezera Jasna in obiskali dolino Krnice. Organizirali bodo tudi različne ustvarjalne, športne, spoznavne delavnice v naravi. Posebnost bo jesensko obarvan ples v maskah ob noči čarovnic.

V Mariboru pa je tamkajšnja zveza prijateljev mladine pripravila nabor številnih različnih brezplačnih počitniških dejavnosti. Že v ponedeljek ter v četrtek in petek otroke vabijo na ustvarjalno sproščanje in preživljanje prostega časa v Domu ustvarjalnosti mladih. Na voljo bodo ustvarjalne delavnice in igre, obiskali pa bodo tudi muzej in kot pravi detektivi raziskovali mesto.

V Celju bodo osnovnošolci, dijaki in študenti lahko aktivno preživljali prosti čas v različnih športnih programih, ki jih brezplačno omogočajo občina, Športna zveza Celje in Fundacija za šport. V ponedeljek, četrtek in v petek bodo izbirali med šestimi različnimi športi. Lahko bodo drsali, kegljali, plavali, igrali namizni tenis in badminton ter se preizkusili v športnem plezanju.

Počitniške aktivnosti so pripravili tudi v drugih manjših krajih. Grosupeljsko turistično društvo vabi družine z otroki, da obiščejo Županovo jamo. Ob vodenem ogledu, ki bo nekoliko pravljično obarvan, se bodo obiskovalci na več točkah “spopadli” z interaktivnimi nalogami. Zabavali se bodo in se hkrati naučili še nekaj o netopirjih, pravih jamskih živalih, ki prebivajo v Županovi jami, in o podzemeljskih kraških pojavih. Na koncu jih čaka darilo.

Za prve šolske počitnice je tudi Zveza prijateljev mladine Idrija za otroke pripravila nekaj počitniških aktivnosti: v četrtek bo Topilnica Hg – Lov na alkimistični zaklad ob 10. in 12. uri, v petek pa bodo obiskali Hišo iluzij in se sprehodili po Ljubljani. Število mest na aktivnostih je omejeno, zato so prijave obvezne za vse dogodke.

V šolske klopi se bodo znova vrnili v ponedeljek, 6. novembra. Naslednje počitnice bodo že božično-novoletne, začele pa se bodo 25. decembra.

C. R., STA