Slovenija je na področju izobraževanja v publikaciji Svetovni indeks znanja 2021 uvrščena na 22. mesto

0
453
Panorama Ljubljane (Foto: Anže Malovrh / STA)

V publikaciji Svetovni indeks znanja 2021 (angleško Global Knowledge Index 2021), ki je izšla v okviru Programa Združenih narodov za razvoj, se Slovenija uvršča na visoko 22. mesto.

Med 154 državami, ki so jih vključili v raziskavo, se po kazalnikih, ki zadevajo izobraževanje, Slovenija uvršča na 22. mesto. Raziskava, ki meri tudi razvitost držav na področju raziskav, razvoja in inovacij, informacijsko komunikacijske tehnologije, gospodarstva in spodbudnega okolja, pa Slovenijo umešča tudi na 22. mesto med 61 državami z zelo visokim indeksom človeškega razvoja (human development). Prva tri mesta zasedajo Švica, Švedska in ZDA.

Gledano po podrobnejših kazalnikih se Slovenija na vseh ravneh izobraževanja uvršča nad svetovno povprečje.  Na douniverzitetni ravni izobraževanja, kamor raziskava vključuje izobraževanje od predšolske vzgoje do zaključka srednje šole, je Slovenija uvrščena na 13. mesto med 154 državami (na prva tri mesta se uvrščajo Finska, Danska in Francija). Na področju poklicnega in strokovnega izobraževanja se Slovenija uvrsti na 24. mesto (prva tri mesta zasedajo ZDA, Nemčija in Švica). Na 26. mesto se je Slovenija uvrstila na področju visokega šolstva (prva tri mesta zasedajo Švica, Združeno kraljestvo in Švedska).

Na področju raziskav in razvoja ter inovacij je Slovenija uvrščena na 25. mesto (prve tri so Švica, ZDA in Izrael). Na področju informacijsko komunikacijske tehnologije pa je Slovenija na 27. mestu (prve tri so Finska, Islandija in ZDA).

Vir: gov.si