Šrilanka zaradi finančne krize ne more opraviti šolskih izpitov

0
418
(Foto: EPA-EFE)

Zaradi močne gospodarske krize vlada Šrilanke ne more uvoziti papirja, in milijoni študentov ne bodo mogli opraviti šolskih izpitov.

Šolske oblasti so sporočile, da so bili končni izpiti prestavljeni za nedoločen čas zaradi akutnega pomanjkanja papirja. Šrilanka se spopada z najhujšo gospodarsko in finančno krizo od osamosvojitve leta 1948.

»Ravnatelji šol ne morejo opraviti izpitov, ker tiskarji niso uspeli uvoziti potrebnega papirja in črnila,« so sporočili iz ministrstva za izobraževanje Šrilanke. Uradni viri so izjavili, da bo več kot 3 milijone študentov ostalo brez izpitov, ki odločijo, ali bodo ob koncu leta napredovali v naslednji razred.

Poleg papirja in črnila zaradi gospodarske krize v Šrilanki primanjkuje tudi hrane, goriva in farmacevtskih izdelkov.

Južnoazijska država s 22 milijoni prebivalcev je ta teden zaprosila finančno reševanje Mednarodnega denarnega sklada (MDS) . Letos mora Šrilanka odplačati skoraj 7 milijard dolarjev zunanjega dolga, vendar ima država samo dobri dve milijardi dolarjev deviznih rezerv.

Po vsej državi so se videle dolge čakalne vrste za nakup živil in goriva, vlada pa je uvedla izklope električne energije ter racionalizacijo mleka, sladkorja, leče in riža.

Jože Jan

Vir: The Guardian, Združeno kraljestvo