Tradicionalni teden obrti in podjetništva na Loškem

0
259
Škofja Loka (Foto: Pixabay)

Razvojna agencija Sora in Območna obrtno-podjetniška zbornica Škofja Loka organizirata tradicionalni Teden obrti in podjetništva na Loškem, ki bo od danes pa do petka ponudil vrsto dogodkov, zanimivih tako za obrtnike in podjetnike kot za njihove stranke ter za mlade, ki se šele vključujejo v svet podjetništva.

 

Obrtniki in podjetniki v tem tednu predstavijo svojo dejavnost, njen razvoj in izzive, s katerimi se soočajo. Stike navežejo tudi z lokalnimi poklicnimi šolami in tamkajšnjimi dijaki. Ti ob koncu šolskega leta izdelajo različne produkte, ki jih razstavijo, obrtniki pa najboljše nagradijo. Tako se poveže zakladnica izkušenj obrtnikov s perspektivno inovativnostjo dijakov, so pojasnili organizatorji.

Obrtniki so že od nekdaj izjemno pomemben del škofjeloškega gospodarstva. Včasih so se združevali v cehe, ki so bili razdeljeni po obrteh, danes pa se združujejo po območjih v zbornice, kot je Območna obrtno-podjetniška zbornica Škofja Loka, ter iščejo razvojno podporo preko Razvojne agencije Sora.

Prvi dogodek tradicionalnega tedna obrti in podjetništva bo današnji obisk industrijske cone Todraž in pogovor z županom občine Gorenja vas – Poljane Milanom Čadežem. V torek pa bo v Šolskem centru Škofja Loka na vrsti predavanje in delavnica Od prvih vtisov do uresničitve velikih vizij.

V sredo bodo v šolskem centru odprli razstavo izdelkov dijakov, najbolj ustvarjalni in inovativni bodo prejeli tudi nagrade. Na Gimnaziji Škofja Loka pa bo potekal motivacijski pogovor z nekdanjimi gimnazijci z naslovom Karierni razvoj naših gimnazijcev.

Prav tako se bo v sredo odvil zaključni dogodek projekta Virtualna kreativnost. Potekal bo v prostorih Lokomotiva – Coworking in inkubator centra v Škofji Loki, na njem pa bodo predstavljeni rezultati projekta na področju dviga digitalnih kompetenc mladih in potencialnih podjetnikov na širšem Škofjeloškem. Predstavljena bodo nova digitalna in virtualna znanja, orodja in tehnologije, pridobljeni v sklopu projekta.

V četrtek bo na Radiu Sora oddaja z naslovom Poklici prihodnosti, v katerih bodo spregovorili predstavniki mikro in velikih podjetij, podpornega podjetniškega okolja ter šolstva.

Teden obrti in podjetništva se bo zaključil v petek s srečanjem, na katerem bodo predstavili novosti in izzive v rokodelstvu. Osredotočili se bodo na novosti, ki jih bo zakon o ohranjanju in razvoju rokodelstva prinesel rokodelcem, nosilcem znanja in veščin. Organizirali bodo tudi ogled sodobnega tekstilnega centra Kreativnice in Rokodelskega centra DUO.

C.R., STA