V Hiši otrok in umetnosti se začenja vikend lutkovnih predstav neodvisne scene

0
213
Ljubljana. (Foto: STA)

V Hiši otrok in umetnosti v Ljubljani se bo popoldne z lutkovno predstavo Grdi raček v izvedbi Lutkovnega gledališča Tri in Lutkovne skupine Bobek začel drugi Vikend neodvisnega lutkovnega gledališča. Po besedah soustanoviteljice hiše otrok Irene Rajh želijo z njim spodbuditi delovanje neodvisne lutkovne scene v Sloveniji. Na ogled bo 11 predstav.

 

V štirih dneh se bodo zvrstile lutkovne predstave, ki jih bodo poleg omenjenih ter Hiše otrok in umetnosti samostojno ali v koprodukcijah izvedla še neodvisna gledališča: Gledališče UŠ lutke, Društvo MismoNismo, Društvo lutkovnih ustvarjalcev, LG Fru-Fru, LG Lalanit, Gledališče za Luno, Dom kulture Kamnik, Gledališče Matita, KUD Baobab, ŠKUC gledališče, Šentjakobsko gledališče Ljubljana, Moment, GT22, Gledališče Zapik in Pripovedno gledališče gdč. Bazilike.

Vse predstave so brezplačne, za otroške so vstopnice že skoraj pošle, za predstave za odrasle pa so še na voljo. To Irena Rajh pripisuje mitu, ki je v Sloveniji še vedno živ, da so lutke le za otroke.

V okviru dogodka bodo v nedeljo pripravili okroglo mizo, ko jo bo vodil dramaturg in animator lutk iz Hiše otrok in umetnosti Anže Virant, ki je predsednik Ustanove lutkovnih ustvarjalcev. Na okroglo mizo so vabljeni ustvarjalci, ki delujejo v okviru te ustanove, spregovorili pa bodo o pomenu neodvisne lutkovne scene v Sloveniji, o trenutnem stanju, ki po besedah Irene Rajh ni zavidljivo, razpravljali bodo tudi o tem, kakšne so možnosti povezovanj in koprodukcij.

Vikend bodo sklenili v nedeljo zvečer s koncertom slovensko-indijske zasedbe Zamee & Aritmija, je še povedala soustanoviteljica Hiše otrok in umetnosti Rajh.

Vikend neodvisnega lutkovnega gledališča je nastal lani v želji združiti in revitalizirati slovensko neodvisno lutkovno sceno. Neinstitucionalna lutkovna gledališča so že nekaj let v zatonu, padla je tako kakovost kot kvantiteta predstav. Ker zaradi skromnejših finančnih sredstev in minimalnih produkcijskih zmožnosti nevladna gledališča niso več sposobna stati ob boku obema institucionalnima gledališčema, se je skrčilo tudi število nevladnih predstav, ki se uvrščajo na Bienale lutkovnih ustvarjalcev.

C. R., STA