Sejem Sobra v Gornji Radgoni: Na okrogli mizi bo govora o novostih slovenskega vojaškega šolstva

0
553
Gornja Radgona, Sejem SOBRA (Foto: Marjan Maučec / STA)

Na sejmišču Pomurskega sejma v Gornji Radgoni se bo prihodnji četrtek začel 8. mednarodni sejem obrambe, varnosti, zaščite in reševanja Sobra. Na Sobri se bo v treh dneh predstavilo 115 razstavljavcev iz 13 držav, odprl jo bo obrambni minister Matej Tonin, zaprl pa notranji minister Aleš Hojs.

O aktivnostih na Sobri so danes govorili predstavniki uprave za zaščito in reševanje, gasilcev, vojske in policije ter soglašali, da je to zelo dobra priložnost za srečanja, s čimer tudi državljanom zagotavljajo občutek varnosti, kar lahko dosežejo prav s predstavitvijo sistemov, opreme in pripadnikov posameznih struktur, ne nazadnje pa tudi z uspehi, ki so jih dosegli v zadnjem času.
Ob predstavitvenih, strokovnih in izobraževalnih dogodkih slovenskih organizacij in ustanov bodo predstavili tudi mednarodno sodelovanje na varnostnih področjih. Predstavniki varnostnega sistema države so zadovoljni, ker se bodo lahko spet srečali ter tri dni predstavljali svoje delo in dosežke.
Ministrstvo za obrambo bo pripravilo več aktualnih strokovnih srečanj, med njimi okroglo mizo o modernizaciji in tehnološkem razvoju Slovenske vojske v sodobnem okolju delovanja, o novostih vojaškega šolstva in razvoju vojaško-strateške misli v Slovenski vojski.
Kot je povedal podpolkovnik Slovenske vojske Gregor Hafner, bodo predstavili vojaške poklice in možnosti vključevanja v njihove vrste, kar bo njihova rdeča nit, oborožitev, opremo in vozila, statične in dinamične vaje, sodelovali pri okroglih mizah ter predstavili mednarodno vojaško vajo DRM2EX, ki bo potekala oktobra na več mestih po Sloveniji.
Obiskovalci se bodo lahko zapeljali s pravimi vojaškimi vozili, spremljali nastope Garde in vojaškega orkestra, se preskusili v spretnostih in čestitali uspešnim športnikom športne enote. Iskalci zaposlitve bodo lahko našli priložnosti za karierno pot z obrambnim poslanstvom.

Policija bo po besedah vodje sektorja uniformirane policije na Policijski upravi Murska Sobota Boruta Koceta ozaveščala o pomenu varnosti v državi, predstavljala vozila in opremo enot. Pripravila bo prikaze praktičnega postopka in prvin samoobrambe, simulacijo stanja alkoholiziranosti, delovanje alkotesta in delo kriminalističnih tehnikov, svetovali bodo tudi o zaposlovanju v policiji. Na poligonu bodo med drugim prikazali spretnostne vožnje in helikopterska reševanja.

Uprava za zaščito in reševanje bo ob organiziranosti in dejavnostih prikazala opremo civilne zaščite ter operativne sestave društev in drugih nevladnih organizacij. Kot je poudaril generalni direktor uprave Darko But bodo kot odgovor na podnebne spremembe bodo v okviru varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami izpostavljene predvsem novosti in dobre prakse s področja ozaveščanja, preventive, zaščite, reševanja in pomoči, ocenjevanja škod zaradi naravnih in drugih nesreč, sistema opazovanja, obveščanja in javnega alarmiranja, informacijsko-komunikacijskega sistema, usposabljanja, področja osebne in vzajemne zaščite, raziskav in razvoja ter mednarodnega sodelovanja.

Gasilska zveza Slovenije bo po besedah poveljnika Francija Petka poleg organiziranosti, enot in opreme predstavila preventivno dejavnost in različne preventivne delavnice. Pripravljajo strokovni posvet komisije za nevarne snovi o plinovodnih omrežjih in interveniranju, 25. septembra organizirajo tekmovanje gasilskih dvojic Fire Combat, skupaj z upravo ter združenjem slovenskih poklicnih gasilcev pa tudi tekmovanje enot širšega pomena.

Predsednik uprave Pomurskega sejma Janez Erjavec je ob tem dodal, da bodo na sejmu tudi številne tuje delegacije, da bodo podpisali več sporazumov in da bo na svoj račun prišlo tako strokovno kot splošno občinstvo. Med poslovnimi predstavitvami pa je posebej omenil ponudbo različne opreme podjetij iz Slovenije, Avstrije, Hrvaške, Poljske in Madžarske.

Piše: J.S., STA