Zadnji rok za prijavo na jesenski rok splošne mature je minil 11. julija

0
229
Matura (Foto: ANSA / STA)

11. julija se je iztekel rok za prijavo kandidatov na jesenski izpitni rok splošne mature. Pisne izpite bodo opravljali med 23. in 31. avgustom, do vključno 3. septembra pa bodo šole izvajale tudi ustne izpite. Z uspehom pri splošni maturi bodo kandidate seznanili 15. septembra, s pomočjo svoje šifre pa si jih bodo lahko od 7. ure ogledali tudi na spletu.

Jesenskega roka splošne mature se bodo udeležili tisti, ki se spomladanskega niso mogli, ker so morali opravljati popravne izpite in torej niso imeli pravočasno zaključenih ocen zadnjega letnika srednje šole. Prijave so oddali tudi tisti, ki bodo popravne izpite za 4. letnik opravljali v jesenskem roku.

Prav tako je jesenski rok mature namenjen morebitnemu izboljševanju in popravljanju ocen maturitetnih izpitov s spomladanskega roka.

Sicer rezultati spomladanskega roka letošnje mature, ki so jih predstavili v ponedeljek, kažejo, da je uspeh letošnje generacije na maturi primerljiv s tistim iz preteklih let.

Splošno maturo je v spomladanskem roku letos uspešno opravilo 5462 dijakov četrtih letnikov oz. 91,6 odstotka (lani 92 odstotkov). Poklicno maturo pa je prvič v celoti uspešno opravilo 7133 oz. 91,40 odstotka kandidatov (lani 91,29 odstotka). Mednarodno maturo je opravljalo 84 dijakov iz Slovenije in 41 tujcev. Med njimi je 47 zlatih maturantov.

Za vpis na javne in koncesionirane samostojne visokošolske zavode je za dodiplomski in enovit magistrski študij za prihodnje študijsko leto razpisanih skupaj 19.792 vpisnih mest za redni in izredni študij. Za vpis v višje strokovno izobraževanje pa je na 45 višjih strokovnih šolah, 29 javnih in 16 zasebnih, od tega dve s koncesijo, na voljo 11.800 razpisnih mest.

C. R. STA