Knjiga Elizabeth Lukas Stori prvi korak je kot nalašč za Slovence

0
744
(Foto: printscreen)

Med Slovenci vladajo rivalstva in spori. Morda smo zato tako zelo uspešni v športu in vsakovrstnih drugih preizkušnjah, čeprav je to za dobre medsebojne odnose hudo slaba popotnica, ki jih v družini, v službi, med sosedi, v javnem in političnem prostoru vse prepogosto zastrupljajo navidezno nerešljivi konflikti.

 

In vsa prizadevanje za izboljšanje kljub vsem najboljšim namenom pogosto tragično uidejo nadzoru. Pogosto ena ali druga stran dokaže in doseže svoj prav, vendar so poraženi nasprotniki le tleča žerjavica sovraštva, piše v spremni besedi h knjigi Elizabeth Lukas Stori prvi korak, ki je izšla letos v prevodu Alexandre Natalie Zaleznik pri Celjski Mohorjevi.

Če pa smo v tej nevarni igri sporov, premoči in prevlade pripravljeni tvegati »vnaprejšnji vložek«, pa lahko po jasno začrtanih stopnjah in preizkušenih metodah stopimo iz začaranega kroga proti trajnemu sožitju. Z izpolnjenim smislom lahko namreč iz vsakega spora vsi izstopimo kot zmagovalci. Stori prvi korak je poljuden priročnik, ki lahko učinkovito pomaga reševati spore tako med šolarji, partnerjema v intimnem odnosu in zagrenjenimi sorodniki kot med sodelavci v večjih ali manjših kolektivih, političnimi tekmeci v koalicijskih pogajanjih in nenazadnje med sprtimi narodi, ki stoletja ostajajo na nasprotnih okopih. Rešitev za spore, ki so sicer neizogiben del življenja, ni v udarcu nazaj, ampak v prvem koraku naprej. Tudi pri sporih, v katere se zapletamo sami s seboj in so morda najtežji.

Tako avtorica v prvem delu knjige spregovori najprej o reševanju notranjih konfliktov. Vsakega izmed njih moramo osmisliti in se ga naučiti razelektriti s plovbo po doživljajskem toku in z določanjem življenjskih prioritet. Naši spori in prepiri z bližnjimi in ljudmi na širši družbeni ravni so pogosto le podaljšek naših notranjih razprtij. Lukasova bralca s konkretnimi primeri pouči in vodi skozi proces razreševanja takih in drugačnih sporov ter navaja vprašanja s pomočjo katerih  bi nas skozi proces razreševanja sporov vodil usposobljen logoterapevt.

Lahko pa se jih z malo vaje oprimemo tudi sami in iz naslednjega spora doma ali v službi odidemo s toplim občutkom skupnega zadovoljstva. Če namreč »zmaga« temelji na brezobzirnosti do sočloveka, nikoli ni zares sladka, kaj šele dolgotrajna. Kot v spremni besedi še dodaja dr. Jože Ramovš, gre za knjigo, ki lahko koristi in spremeni življenje prav vsakemu človeku. Slovencem kot narodu pa bi jo morali predpisati skoraj na recept.

Knjigo lahko naročite na POVEZAVI.

Piše: C.R.