Jasper Juul: Še vedno se ljubiva

0
547
(Foto: vseknjige.si)

Starši so Jesperja Juula vzljubili, ker odpira poti iz vzgojnih pasti sodobnosti, so zapisali v nemškem časniku Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung. Njegove knjige radi prebirajo tudi slovenski starši. V tej knjigi bodo prebrali vse o negi odnosa med zakoncema z majhnimi otroki.

 

Namreč – najprej je ljubezen v dvoje, hrepenenje je izpolnjeno, sreča brsti. Toda velikokrat, in vsakokrat je to prevečkrat, se zgodi, da kadar na svet prijokajo otroci, starši pozabijo, kako biti srečen v dvoje. Izkušeni družinski terapevt Jesper Juul v tej knjigi staršem vliva pogum za obujanje dvojine in opisuje ključne točke dobrega partnerskega odnosa navkljub otrokom. Če starša svojemu ljubezenskemu odnosu namenita dovolj pozornosti, lažje in srečnejše zadiha vsa družina, je o knjigi napisal družinski terapevt dr. Albert Mrgole, saj le tako lahko vzpostavimo harmonično okolje, v katerem otroci odraščajo varno, ljubezen med staršema pa ostane živa.

 

Tako je ključno sporočilo Juulove knjige, kot piše Mrgole, pomoč pri zavedanju in razlikovanju partnerske in starševske vloge. V zadregah vsakdanjega družinskega življenja partnerji ob stiskah v starševski vlogi pozabijo na temeljno partnersko povezanost, ki je zagotovilo varnosti in delujočega družinskega vzdušja. Knjiga ob izbranih primerih zapletov pokaže pot dobrega upanja.

 

 »Odslej bo vse drugače, svarijo izkušeni starši pare, ki si družino šele ustvarjajo. Prav imajo. Takoj po rojstvu se vse vrti le še okoli otrokovih potreb. Življenje v dvoje se spremeni v življenje v troje, v štiri … Žena postane mati, mož postane oče. Za vse, kar je bilo prej samo po sebi umevno, se komajda še najde čas. Par se preobrazi v družino. Kakšna pravzaprav je sodobna družina? To knjigo sem napisal, ker se starši v zadnjih desetih, petnajstih letih ne ukvarjajo zgolj z vzgojnimi pristopi, temveč se spoprijemajo tudi z novimi opredelitvami partnerske skupnosti. Trdno namreč zagovarjam stališče, da imajo starši pravico do srečne zveze. Negovanje medsebojnega odnosa je največ, kar lahko mati in oče naredita za otroke,« piše v predgovoru knjige, katere avtor danski družinski terapevt Jasper Juul (1948 – 2019), je eden vodilnih avtorjev v razpravi o vzgoji otrok ter samosvoj in odločen zagovornik novih in boljših pristopov. Njegove knjige so prevedene v številne jezike in popularne po vsem svetu.

J.S.

Knjigo naročite na POVEZAVI.