Tudi na Hrvaškem se je novo šolsko leto začelo brez epidemioloških ukrepov

0
295
Hrvaški osnovnošolci ob vstopu v solo Vladimirja Nazorja v Vinkovcih. (Foto: STA / Hina)

Za nekaj več kot 460 tisoč učencev osnovnih in srednjih šol na Hrvaškem se je v ponedeljek, 5. septembra, začelo novo šolsko leto. Pouk bo v nasprotju z minulima dvema letoma potekal brez posebnih epidemioloških ukrepov. V Srbiji in večjem delu Bosne in Hercegovine pouk poteka že od 1. septembra, v Črni gori pa se je začel v ponedeljek.

V šolskem letu 2022/2023 bo osnovne šole na Hrvaškem po podatkih ministrstva za šolstvo obiskovalo 310.000 učencev, srednje šole pa 154.000.

Pouk bo letos po dveh letih ukrepov za zajezitev pandemije covida-19 potekal brez omejitev, je sporočil minister za znanost in izobraževanje Radovan Fuchs.

Učence osmih razredov osnovnih šol bo ob koncu šolskega leta prvič čakalo nacionalno preverjanje znanje. Izpit bo opravljalo skupno 39.500 učencev, opisna ocena in rezultati, izraženi v odstotkih, pa ne bodo vplivali na povprečno zaključno oceno in bodo dostopni samo učencem, staršem in šoli.

V Srbiji pouk poteka od 1. septembra, brez omejitve števila učencev v razredu.

“Glede na trenutne epidemiološke razmere in ob dejstvu, da šole ob upoštevanju ustreznih ukrepov niti doslej niso bile primarni kraj za prenašanje virusa, smo sklenili, da vrnitev v šolske klopi ne bo vplivala na povečanje števila okuženih,” je po poročanju srbske tiskovne agencije FoNet dejal minister za šolstvo, izobraževanje in tehnološki razvoj Branko Ružić.

V BiH se je pouk v nekaterih kantonih začel že 1. septembra, v preostalih pa danes. Po poročanju medijev v BiH se bo odvijal v učilnicah, po rednem šolskem programu, ob upoštevanju higiensko-epidemioloških priporočil in odredb pristojnih organov in ustanov.

V Črni gori se je pouk začel v 5. septembra. Z ministrstva za šolstvo so po poročanju črnogorske tiskovne agencije Mina sporočili, da so storili vse, da se pouk vrne v normalo. Dodali so, da so šole po preteklih izkušnjah s pandemijo covida-19 vendarle pripravljene tudi na pouk na daljavo.

J.S., STA