Celje: Identificirali pet mladoletnikov, ki so ustrahovali in tepli deklico

0
361
(Foto: Daniel Novaković/STA)

Celjski policisti od nedelje, ko so od mladoletne oškodovanke in njene matere dobili prijavo o medvrstniškem nasilju na območju Celja, intenzivno preiskujejo sum več kaznivih dejanj. Doslej so identificirali pet mladoletnih osumljencev uradno pregonljivega kaznivega dejanja nasilništva, so povedali v izjavi. Opozarjajo tudi na odgovornost staršev.

Policisti so takoj po prejeti prijavi o sobotnem medvrstniškem nasilju, v zvezi s katerim je v zadnjih dneh po družbenih omrežjih zaokrožilo več posnetkov, pristopili k vsem potrebnim preiskovalnim dejanjem, da so zavarovali sledovi, opravili ogled kraja dejanja in zagotovili varnost žrtve, mladoletne oškodovanke.

Ker poteka intenzivna preiskava, drugih podatkov ne morejo razkriti, saj gre za mladoletne storilce kaznivih dejanj, ki jih zakonodaja posebej ščiti, je v današnji izjavi za medije v Celju še povedal inšpektor sektorja uniformirane policije Policijske uprave (PU) Celje Boštjan Kavc.

Ob tem je glede objav in komentarjev na družbenih omrežjih pozval vse, naj se vzdržijo neprimernih komentarjev in objav. “Ker določene objave že mejijo na sume elementov kaznivega dejanja oz. elemente prekrškov in dejansko k interesu preiskave, ki jo trenutno intenzivno izvaja policija, ne pripomorejo,” je dodal.

Pri mladoletnikih, ki so, kot je razvidno iz posnetkov, dogajanje samo opazovali, policija odgovornosti ne more iskati. “Morda je žalostno to, da niso ukrepali, da niso preprečili,” pa je v izjavi dejal vodja skupine za mladoletniško kriminaliteto sektorja kriminalistične policije PU Celje Jože Bračko.

Opozoril je tudi na problematiko snemanja in posredovanja posnetka drugim, saj je kaznivo dejanje tudi neupravičeno slikovno snemanje brez dovoljenja osebe, s čimer se hudo poseže v njeno zasebnost. Kaznivo dejanje je tudi objava podatkov mladoletne osebe, kar naj bi se tudi zgodilo v povezavi s tem dogodkom, pri tem gre po besedah Bračka za sum kaznivega dejanja zlorabe osebnih podatkov in sum kršitve tajnosti postopka.

Sicer pa, kot je poudaril Kavc, PU Celje vsako leto izvaja preventivne aktivnosti v vseh vzgojnoizobraževalnih ustanovah, ko s predavanji osveščajo mlade o medvrstniškem nasilju in pozivajo vse morebitne žrtve kaznivih dejanj, da to prijavijo policiji. Policija po njegovih besedah pri teh zadevah ne dopušča nobene tolerance, v njenem interesu je, da se takšne zadeve prijavijo in storilci odkrijejo.

Na PU Celje so v letu 2021 evidentirali 82 kaznivih dejanj, povezanih z medvrstniškim nasiljem, lani 109. K temu je po besedah inšpektorja bistveno pripomoglo tudi ozaveščanje, da se ta dejanja prijavi policiji. Meni namreč, da je prej veliko medvrstniškega nasilja ostalo skritega.

Po ugotovitvah policistov pri nasilju med mladimi prednjači verbalno nasilje in nasilje, ki se pojavlja prek spleta, ogromno je pri tem fotografij in posnetkov. “Verbalno in psihično nasilje je huda oblika nasilja in določene žrtve teh kaznivih dejanj, ki so zelo ranljive, to so mladoletniki, lahko imajo potem hude posledice zaradi tega,” je dejal Kavc.

Izmed vseh kaznivih dejanj, ki so jih lani na območju PU Celje izvršili mladoletniki, je bilo največ nasilništva, groženj in kaznivih dejanj zoper spolno nedotakljivost. Se pa število kaznivih dejanj s področja spolne nedotakljivosti, kot je prikazovanje, izdelava in posest pornografskega gradiva, zmanjšuje, je povedal Bračko.

Dotaknil se je tudi odgovornosti staršev. Kot je opozoril, imajo ti zelo veliko vlogo, kako usmerjajo, vzgajajo, poučujejo in tudi kako nadzorujejo svoje mladoletnike. Opozoril je še, da otroci do 14. leta starosti niso kazensko odgovorni, da pa policija v primeru odkritih tovrstnih dejanj poda poročilo na pristojno tožilstvo ter o dogajanju obvesti center za socialno delo.

Policija je vsaj po telefonu o zadnjem dogodku na območju Celja tudi že obvestila center za socialno delo, je povedal Kavc.

C.R., STA