20 let Univerze na Primorskem: Pomen inovacij za Evropo in univerze

0
341
Univerza na Primorskem (Foto: Wikipedia)

Univerza na Primorskem danes obeležuje okrogli jubilej, saj mineva 20 let od vpisa univerze v sodni register. Ob tej priložnosti so včeraj v Izoli organizirali okroglo mizo, na kateri so delili ideje o pomenu inovacij za Evropo in univerze. Zvečer so v Kopru v sklopu slavnostne akademije tudi podelili nagrade in priznanja.

Na raziskovalnem inštitutu InnoRenew CoE je včeraj potekalo srečanje evropske komisarke za inovacije, raziskave, kulturo, izobraževanje in mlade Mariye Gabriel in predstavnikov Evropske mreže inovativnih visokošolskih institucij, kateri pripada tudi Univerza na Primorskem (UP). Sledila je okrogla miza z naslovom “Kako lahko univerze podpirajo inovativno Evropo?”.

Gabrielova je na dogodku izpostavila, da je po njeni oceni za inovativnost ključnega pomena povezava med izobrazbo in raziskavami. Ob tem je minister za visoko šolstvo, znanost in inovacije Igor Papič izrazil željo po učinkovitejšem prenosu znanja, ki naj vodi do hitrejšega razvoja družbe.

Častni doktor primorske univerze Jean-Piere Bourgguignon je povedal, da morajo biti univerze pozorne na to, kaj si želijo pripadniki nove generacije in kaj so njihove prioritete pri programih. Na nujnost prilagoditve pedagoških modelov mladim je opozorila tudi rektorica Univerze Ca’ Foscari v Benetkah Tiziana Lippiello.

Zvečer je v Kopru potekala še slavnostna akademija ob 20-letnici UP. Ob tej priložnosti so v dvorani sv. Frančiška Asiškega podelili nagrade in priznanja.

Na Univerzi na Primorskem pričakujejo, da bo na njihovi univerzi v tem mesecu diplomiral 20.000. študent. Na univerzo, v okviru katere deluje šest fakultet, je sicer letos vpisanih 5745 študentov.

J. S., STA