Če bodo spremembe družinske zakonodaje sprejete, bo Koalicija »Za otroke gre!« začela zbirati podpise za referendum!

0
307
Aleš Primc (Foto: Polona Avanzo)

Poslanci DZ danes obravnavajo vladni predlog sprememb družinskega zakonika, ki predvideva izenačitev partnerjev v istospolnih in raznospolnih zvezah, vključno z možnostjo posvojitve otrok. Podporo predlogu napovedujejo poslanci Svobode, SD in Levice. Posvojitvam otrok istospolnih partnerjev nasprotujejo v SDS in NSi.

S spremenjeno definicijo zakonske zveze ter ureditvijo zunajzakonske skupnosti za istospolne partnerje bodo partnerji v istospolnih in raznospolnih zvezah izenačeni v vseh pravnih posledicah, ki jih določa družinski zakonik, vključno z možnostjo posvojitve otrok.

Podporo predlaganim spremembam družinskega zakonika so napovedali poslanci koalicijskih Gibanja Svoboda, SD in Levice, zato bodo najverjetneje sprejete. Ustavno sodišče je pred tem v dveh odločbah gladko poteptalo voljo ljudstva, ki je svoje nasprotovanje omenjenim spremembam družinske zakonodaje jasno izrazilo na treh referendumih.

Predlaganim spremembam in možnosti, da bi tudi istospolni pari lahko posvojili otroke, nasprotujejo v opozicijskih SDS in NSi. Opozarjajo, da je ljudstvo kar na treh referendumih že dalo vedeti, da si takšnih sprememb ne želi, in da bi morale biti glavno vodilo otrokove koristi.

Spremembam nasprotujejo tudi v Koaliciji “Za otroke gre!”, ki je v torek v Ljubljani organizirala prvi veliki shod za zaščito otrok in družin. Odločitev ustavnega sodišča namreč ni v skladu z ustavo. Aleš Primc je na shodu prebral Deklaracijo za varnost otrok v vrtcih in šolah. Njene točke so naslednje:

  1. Vrtec in šola morata spoštovati vzgojo staršev, ne pa jo rušiti.
  2. Šola mora omogočiti, da se otroci skladno in celostno izobražujejo in razvijajo vse svoje intelektualne, psihične in telesne potenciale.
  3. V vrtcu in šoli se dečki in deklice vzgajajo za spoštljiv odnos do svojega in nasprotnega spola.
  4. V šoli je prepovedano učenje o spreminjanju spola in spolne usmerjenosti.
  5. LGBTQIA+ aktivističnim organizacijam je prepovedan vstop v šolski prostor.

Aleš Primc je na shodu napovedal tudi naslednje korake: če bodo poslanke in poslanci danes sprejeli sporne spremembe Družinskega zakonika, bo Koalicija »Za otroke gre!« takoj začela zbirati podpise za družinski referendum za zaščito družin in otrok. Vsaj 2500 podpisov bo treba zbrati v samo 7 dneh po sprejemu zakona in jih v Državni zbor odnesti najkasneje v torek 11. oktobra.

Na vlado, poslanke in poslance je Aleš Primc na shodu naslovil naslednje zahteve:

Vlada, poslanke in poslanci!

  1. Zavrnite sporne spremembe družinskega zakonika, ki škodijo otrokom.
  2. Sprejmite rešitve, ki bodo omogočile, da bomo lahko še boljši mame in očetje.
  3. Sprejmite rešitve, s katerimi bo priznana izjemna vloga in pomen starih mater in starih očetov za vnuke.
  4. Sprejmite ukrepe, s katerimi bo Slovenija otrokom, mladim in družinam bolj naklonjena država.
  5. Sprejmite ukrepe in ustvarite pogoje, ki bodo omogočili, da bodo mladi z veseljem ostali v Sloveniji in se bodo tisti, ki so se odselili, radi vračali.

J.S., STA