Ekokviz: Zmaga učenk OŠ Leskovec pri Krškem

0
173
(Foto: Pixabay)

S torkovim državnim tekmovanjem na ljubljanski OŠ Spodnja Šiška se je zaključilo letošnje tekmovanje v ekoznanju za osnovne šole. V poznavanju okoljskih tem se je pomerilo dvanajst tričlanskih ekip iz osmih regij, ki so bile najboljše na šolskem tekmovanju. Zmagale so učenke OŠ Leskovec pri Krškem, so danes sporočili iz društva Doves.

 

Drugo mesto je zasedla ekipa Ekošturci 1 iz Osnovne šole (OŠ) Šturje pri Ajdovščini, tretje pa ekipa Ahatniki iz OŠ Frana Kranjca Celje. Nagrade najboljšim je podelil Teodor Prosen, sicer vodja skupine za trajnostno poslovanje v Telekomu Slovenije, ki je tudi soorganizator Ekokviza.

Na letošnjem Ekokvizu so osnovnošolci tekmovali v štirih tematskih sklopih: e-odpadki in recikliranje elektronskih naprav, trajnostni razvoj, varstvo okolja in onesnaževalci, ogljični odtis in zelena energija. 12. januarja je potekalo šolsko tekmovanje, na katerem se je med seboj preko spletne aplikacije pomerilo 792 ekip iz 128 osnovnih šol, skupno kar 2376 učencev iz šestih, sedmih in osmih razredov.

Na državno tekmovanje se je uvrstilo osem ekip, ki so na šolskem tekmovanju dosegle največ točk v posamezni regiji, ter štiri dodatne ekipe s skupno najvišjim številom točk. Tekmovanje je potekalo v dveh delih. V prvem delu so ekipe prek spletne aplikacije odgovarjale na 30 vprašanj. Ekipe so bile glede na rezultate reševanja kviza po pisnem delu razdeljene v štiri skupine. Drugi del tekmovanja je potekal v živo na odru, kjer so se ekipe med seboj pomerile v igri “hitri prsti”. Vse ekipe so imele veliko podporo v glasnem navijanju svojih sošolcev in prijateljev, pesti pa so za svoje učence stiskali tudi njihovi mentorji.

Program Ekošola je vodilni program Mednarodne fundacije za okoljsko vzgojo FEE International in največja mednarodna mreža otrok, mladih, vzgojiteljev ter učiteljev, ki okoljsko vzgojo in načela trajnostnega razvoja vključujejo v vsakodnevno delo in učenje. Vključuje več kot 20 milijonov otrok, milijon vzgojiteljev in učiteljev ter več kot 50.000 ustanov v 72 državah po vsem svetu, na vseh celinah.

V Sloveniji v programu sodeluje več kot 135.000 otrok, učencev in dijakov ter 8800 vzgojiteljev ali učiteljev (ekokoordinatorjev), mentorjev in projektnih vodij. V šolskem letu 2022/2023 je vanj vključenih 720 vrtcev, osnovnih in srednjih šol, centrov za usposabljanje, delo in varstvo, dijaških domov in fakultet. Ustanove, ki izpolnjujejo kriterije 7 korakov progama Ekošola, pridobijo mednarodni okoljski znak Zelena zastava.

Ekokviz za osnovne šole je med najbolj prepoznavnimi in priljubljenimi slovenskimi okoljskimi projekti za mlade, ki ga program Ekošola v celoti izvaja prek spleta od leta 2008/2009. Število sodelujočih učencev, ki so se v preteklih 15 letih potegovali za naziv Ekofaca, je več kot 46.700, so še dodali.

C.R., STA