(NAJNOLJ BRANO 2021) Obvezno samotestiranje vseh učencev v šolah: Združenje ravnateljev bi si po pilatovsko umilo roke

0
626
(Foto: Freepik)

Včeraj (10.novembra, op.p.) je potekala ZOOM tiskovna konferenca Združenja ravnateljic in ravnateljev osnovnega in glasbenega šolstva Slovenije, na kateri so podali izjavo glede obveznega samotestiranja učencev v šolah, ki naj bi se v slovenskih šolah po Odloku o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19 začelo izvajati v ponedeljek 15. novembra. Ministrstvo bo njihove zahteve in pripombe preučilo. 

 

Izjava se začne z besedami, kako se ravnatelji vse od začetka pojava virusa v Sloveniji zavedajo svoje vloge in odgovornosti pri ohranjanju zdravja ter da so zelo hvaležni zdravstvenim delavcem za vse njihovo delo. Zapisali so še: »Ves čas spremljamo, sprejemamo in udejanjamo navodila Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, ki nastajajo na podlagi odločitev Vlade Republike Slovenije. Sledimo smernicam in priporočilom Nacionalnega inštituta za javno zdravje ter poskušamo v svojih okoljih v največji možni meri izvajati ukrepe za zaščito zdravja«  

Vendar pa pravijo, da odloka vlade, ki nalaga, da se od 15. novembra izvaja obvezno samotestiranje vseh učencev od 1. do 9. razreda OŠ v šolah, naj ne bi mogli v celoti izvajati, ker da nimajo natičnih navodil, da ni potrebnih prostorov, predvsem pa da so proti samotestiranju otrok od 1. do 5. razreda v šoli. In sicer tudi zato, ker naj bi nasploh samotestiranje vseh šolarjev zelo dobro in uspešno potekalo doma –  vendar pa je javna skrivnost, da se marsikje v resnici sploh ni izvajalo!  Otroka so starši testirali šele v primeru, ko je že zbolel ali pa še takrat ne. Seveda pa so seveda tudi starši, ki so svoje otroke res redno testirali – vendar ti zdaj ne protestirajo. 

V izjavi so ravnatelji še zapisali, da je sprejeti Odlok vlade povzročil vsesplošni odpor staršev, zato se vprašamo zakaj je temu tako?  S samo elementarnim poznavanjem psihologije pridemo do zaključka, da če bi testiranje/ samotestiranje dvakrat tedensko doma zares tako dobro potekalo, bi se pač z nekoliko truda in volje samo preneslo v šolo, stvar bi bila rešena in ne bi bilo nobenega upora. Ker pa se veliko otrok doma v resnici do zdaj ni redno testiralo oziroma samotestiralo, pa je nastal vsesplošen vik, krik in upor staršev. Vendar samo upor tistih, ki testiranja doma NISO izvajali, ker so temu nasprotovali! In ti so zelo glasni. 

Na Združenju ravnateljev so še zapisali da »Če smo pred njim imeli po šolah nekaj posameznih staršev, ki so nasprotovali nošenju zaščitnih mask, se je na podlagi v Odloku določenega samotestiranja v šolah močno povečalo zavračanje tudi tega ukrepa« – Toda tudi to ne drži – maskam v šolah nasprotuje kar lepo število staršev, in sicer zaradi zmotnega prepričanja, da maska ovira dihanje otrok, kar po razlagi strokovne skupine za obvladovanje Covida nikakor ni res. Travme zaradi nošnje maske pa otrokom s svojimi zmotnimi prepričanji povzročajo kar starši sami. Otroci namreč vedno le posnemajo držo svojih staršev – in to bi moral vedeti vsak slovenski ravnatelj. (Najbrž tudi ve – a tega noče povedati na glas.) 

Nadalje Združenje ravnateljev pripravljavcu Odloka o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19, očita nedoslednosti v dikciji 3. in 8. člena tega Odloka, ki je v veljavo stopil 8. 11. 2021, češ da ni jasno opredeljeno da je samotestiranje za učence in dijake obvezno. 

Nato pa v Združenju ravnateljev še pravijo, da »9. členu piše, da se samotestiranje izvaja s testi HAG za samotestiranje, ki jih proizvajalec nameni za samotestiranje in za katere je proizvajalec pridobil certifikat /…/. V VSEH navodilih za samotestiranje je določena minimalna starost ali celo profesionalna raba.« ter, da »glede na to, da celoten odlok uporablja termin SAMOTESTIRANJE, učitelj NE SME testirati otroka, ta pa se po navodilih proizvajalcev ne sme samotestirati.« 

Zakaj pa se potem lahko v šolah samotestirajo otroci od 1. razreda dalje v Avstriji in Nemčiji!? – Najbrž, ker ne učitelji, ne ravnatelji in ne starši temu ne nasprotujejo. In otroci s tem nimajo težav.

Človek pa v slovenski situaciji ostane brez besed. 

In lahko pride le do zaključka, da nasprotovanju še ne bo konca in da torej lahko pričakujemo, da se bo epidemija še naprej bohotila. Če bi bila volja, bi namreč našli tudi pot za ustavitev epidemije s samotestiranjem učencev v šolah. Pa te volje ni. V Združenju ravnateljev se pritožujejo, da dnevno dobivajo dopise staršev, ki prepovedujejo nošenje mask otrok in prepovedujejo njihovo testiranje. Pravijo, da se bojijo protestov staršev v ponedeljek. Pravijo, da ni njihova naloga prepričevanje staršev, da je samotestiranje otrok potrebno (Zakaj morajo potemtakem starši v šolo na razgovor, če njihov otrok razgraja? In zakaj prirejajo šole za starše? – Saj ni naloga šole, da se ukvarja s starši, kot smo pravkar izvedeli od Združenja ravnateljev). In še in še…. 

V Združenju ravnateljev pravijo, da so naredili vse kar se da in da se ukrepi dosledno izvajajo (o čemer bi se sicer dalo razpravljati, saj so do uredništva prihajale številne informacije o pomanjkljivem izvajanju ukrepov in popuščanju tistim staršem, ki so proti ukrepom); skratka imeli šole bi odprte, podprli bi starše, ki so proti ukrepom,  s testiranji učencev pa ne bi imeli nič,  – po pilatovsko bi si umili roke….

Celotno izjavo za javnost Združenja ravnateljic in ravnateljev si lahko preberete na POVEZAVI 

Piše: Peter Truden 

Tekst je bil prvotno objavljena na Demokraciji.