Od ponedeljka dalje učenci in dijaki v lekarnah dobijo brezplačne teste za Covid19 za samotestiranje

0
308
(Foto: STA / Hina)

Od ponedeljka bodo v lekarnah na voljo brezplačni testi za samotestiranje učencev in dijakov na koronavirus v novem šolskem letu. Testiranje bo prostovoljno in bo potekalo v domačem okolju, so povedali na novinarski konferenci. Sredstva za teste bodo zagotovili iz proračuna.

Prostovoljno samotestiranje učencev in dijakov na domu bo usmerjeno v iskanje posameznikov z znaki okužbe s koronavirusom, in ne iskanju asimptomatskih.

Za posameznega učenca in dijaka bo na mesec na voljo deset brezplačnih testov za samotestiranje.

Na ministrstvu so tako sledili priporočilom posvetovalne skupine za spremljanje koronavirusa Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), kjer v prvi fazi epidemije priporočajo samotestiranje na domu za učence s simptomi koronavirusa in za učence, ki so bili v stiku s pozitivnimi na koronavirus. V drugi fazi, ki bi nastopila ob poslabšanju epidemične slike, skupina predlaga vsakotedensko samotestiranje, ki bi bilo obvezno za vse učence, dijake, študente in udeležence izobraževanja odraslih.

Z ministrstva za izobraževanje so v teh dneh ravnateljem šol in socialnovarstvenih zavodov poslali navodila.

Pravno podlago za predloge iz druge faze, ki med drugim vključuje predlog o nujnem nošenju zaščitnih mask v zaprtih javnih prostorih in javnem prevozu, naj bi zagotovil predlog zakona o nalezljivih boleznih, o katerem bo jeseni potekal referendum.

Za ravnanje v prvi fazi pa so pripravili zakonsko podlago – predlog zakona o nujnih ukrepih za zajezitev širjenja in blaženja posledic epidemije covida-19 na področju zdravstva.

Mateja Radej Bizjak z ministrstva je pojasnila, da osnutek zakona trenutno vsebuje 35 ukrepov, ki so jih pripravili na podlagi pregleda v preteklosti sprejetih paketov t. i. protikoronskih zakonov. Med najpomembnejšimi ukrepi je naštela pravico do kratkotrajne odsotnosti zaradi bolezni oz. poškodbe. Zakon bi uredil tudi področje samotestiranja, dovoljenj za medicinske laboratorije, cepljenja proti covidu-19 in gripi, odgovornosti za škodo zaradi cepljenja proti covidu-19 ter začasne prerazporeditve zaposlenih zaradi nujnih delovnih potreb. Osnutek predvideva tudi dodatek za specializante družinske medicine in uvedbo dodatnih specializacij iz klinične psihologije.

J.S., STA