Pred šolarji najdaljše počitnice in prvič po treh šolskih letih brez omejitev zaradi Covida19

0
482
Simbolična fotografija. Počitnice Biserov (Foto: Slovenska karitas)

Slovenskim šolarjem bo jutri še zadnjič v tem šolskem letu zazvonil šolski zvonec, nato bodo za približno dva meseca pozabili na šolo in se prepustili uživanju in brezskrbnosti. Da bodo najdaljše počitnice polne doživetij in dogodivščin, bodo poskrbele številne organizacije s počitniškimi delavnicami, poletnimi šolami, izleti in letovanji.

 

Počitnic se po podatkih ministrstva za vzgojo in izobraževanje veseli 194.645 učenk in učencev in tudi 77.783 dijakinj in dijakov. Več kot 21.571 devetošolcev (lani jih je bilo 19.881) je šolsko leto zaključilo minuli teden, 22. maja pa so svoja spričevala prejeli tudi dijakinje in dijaki zaključnih letnikov srednjih šol. Prijavljenih kandidatov za vpis v srednje šole je sicer 22.870. Za njihovo nadaljnje šolanje je razpisanih skupno 25.969 prostih mest.

Letošnja generacija šolarjev je sicer po treh neobičajnih šolskih letih, zaznamovanih z epidemijo covida-19, začela novo šolsko leto brez omejitev, ki so veljale med epidemijo. Kljub temu so na začetku ostali določeni ukrepi za zajezitev širjenja koronavirusa, ki so kasneje izzveneli.

Poletje priložnost za druženje s prijatelji, spoznavanje živali, izlete in še kaj; v poletje bodo lahko šolarji stopili sproščeno, povsem brez covidnih omejitev.

Tudi letos, tako kot že vrsto let pester počitniški program za otroke in mladostnike po Sloveniji pripravljajo zveze in društva prijateljev mladine (ZPM) Slovenije, Zveza za tehnično kulturo Slovenije, Pionirski dom in druge organizacije.

ZPM Ljubljana Moste Polje tako tradicionalno organizira letovanje v Zambratiji in jezikovne tabore v Kranjski Gori z bogatim športnim in ustvarjalnim programom. Počitnice organizirajo tudi v Bohinju s taborjenjem v že postavljenih šotorih s posteljami. Najstnike pa bodo letos popeljali tudi na Bavarsko, kjer se bodo lahko zabavali v zabaviščnem parku.

Da bo počitniškega dolgčasa čim manj, bodo tudi v ljubljanskem zavodu Mladi zmaji poskrbeli za pester program. Skupaj z mladimi bodo osvajali poletne izzive, spoznavali različne živali, se prepuščali adrenalinu ter skakali v globine zabave, novega znanja in poznanstev, so napovedali. Med drugim bodo obiskali vodni park na Hrvaškem, se podali po zipline v Planici in se osvežili v jezeru Jasna.

V ZPM Maribor pa so s počitniškimi programi pod skupnim naslovom Počitnice s prijatelji poskrbeli za veliko možnosti in priložnosti za ustvarjalno in doživetij polno preživljanje prostega časa otrok in mladostnikov. Otroci in mladi bodo lahko letovali na morju v Vzgojno-izobraževalnem in rekreacijskem centru v Poreču ter v Domu Miloša Zidanška na Pohorju, bogat počitniški program pa ponujajo tudi v Mariboru, v Domu ustvarjalnosti mladih.

Poseben celodnevni program Poletnih počitnic otrokom od 6. do 10. leta ponujajo tudi v ljubljanskem živalskem vrtu, kjer jih čakajo strokovno vodenje, srečanje z živalmi, hranjenje živali, ustvarjalne delavnice pa tudi topel obrok.

Pester nabor počitniških aktivnosti med drugim ponujajo tudi taborniške in skavtske organizacije. Zveza tabornikov Slovenije ima več kot 8000 aktivnih članov oz. približno 10.000 tabornikov, ki delujejo v okoli 80 taborniških rodovih. Tudi letos so pripravili različna taborjenja za otroke in mladino na različnih koncih Slovenije.

Napovedane spremembe v osnovnem šolstvu

Poletje pa je priložnost tudi za vodstva šol, da si najprej odpočijejo, nato pa se pripravijo na prihodnje šolsko leto. Eno od skrbi naj bi omilila novela zakona o organizaciji ter financiranju vzgoje in izobraževanja, o kateri danes razpravlja DZ. Šolam bo namreč omogočila, da bodo lahko pod določenimi pogoji zaposlovale tudi strokovnjake brez pedagoško-andragoškega znanja, s tem pa naj bi zagotovila večjo dostopnost do pedagoškega osebja ob zagotavljanju vsaj obstoječe ravni kakovosti v izobraževanju.

Minister za vzgojo in izobraževanje Darjo Felda sicer napoveduje šolsko reformo in vizijo izobraževanja do leta 2033…. V pripravi naj bi bile spremembe na področju profesionalnega in kariernega razvoja učiteljev in ravnateljev, s katerimi bi posodobili obstoječi sistem in izboljšali pogoje dela…

C. R., STA