Slovenska matica razpisuje dva natečaja za mlade in jih vabi, da se nanj prijavijo!

0
349
Ljubljana, Slovenska matica. (Foto: Katja Kodba / STA)

Slovenska matica že dve leti pripravlja in uspešno izvaja natečaj za dijake in študente za izvirno besedilo na izbrano temo. Dosedanji uspeh in pozitiven odziv mladih na raziskovalne izzive sta Slovensko matico prepričala, da je pritegovanje mlajše generacije kulturnikov in znanstvenikov, ki na svojo ustvarjalno pot šele stopajo, v dejavnost društva prava pot za nadaljnje delo. S posebnimi projekti za mlade, ki jih načrtujejo v letu 2023, bodo približevanje Matice mlajši populaciji še dodatno okrepili.

Slovenska matica med tradicijo in modernostjo

Slovenska matica je bila na pobudo mariborskih rodoljubov ustanovljena 4. februarja 1864 s prostovoljnimi prispevki izobražencev, trgovcev in podjetnikov z namenom, da bi v slovenskem jeziku tiskala zahtevnejša dela z različnih področij, dvigovala raven izobraženosti in znanja ter ustvarjala slovensko izrazoslovje različnih strok. Njen rojstni dan je tako simbol vizionarskih začetkov jezikovnega, kulturnega in znanstvenega prebujenja na Slovenskem. Danes se prožno odziva na potrebe časa, hkrati pa že 159 let ostaja zvesta svojemu jedru in osnovnemu poslanstvu širjenja védenja in znanja. Kot druga najstarejša slovenska založba skrbi za izdajanje pomembnih knjig s področij leposlovja, humanistike in znanosti, kot naše najstarejše znanstveno in kulturno društvo pa prireja simpozije o najrazličnejših problemih slovenske kulture in družbe. Ponaša se z uglednimi člani z različnih področij ustvarjanja in raziskovanja, profesorji, doktorji in akademiki. Ima tudi Klub mladih, ki povezuje vedoželjne in razmišljujoče dijake in študente, katerim je namenjen tudi ta natečaj.

V letošnjem letu so se pri Slovenski matici odločili natečaj nadgraditi, zato so ga razpisali na dveh področjih, s katerima se ukvarja Slovenska matica:

Natečaj za najboljši filozofski esej v kategorijah dijakov in študentov na temo Pot k Resnici in Dobremu v soorganizaciji s Slovenskim filozofskim društvom.

Natečaj za najboljše naravoslovno predavanje v kategorijah dijakov in študentov na temo Narava in človek v soorganizaciji s Prirodoslovnim društvom Slovenije.

Prijavnice na natečaja najdete: Prijavnica – NT   in    Prijavnica – FIL

Več o obeh natečajih pa lahko preberete na spletni strani Slovenske matice, kjer najdete tudi naslove, kamor je potrebno poslati izpolnjene prijavnice.

C. R. / Slovenska matica