V Bohinju odprli največjo naložbo v zgodovini občine: Nov vrtec!

0
554
Bohinjska Bistrica. Slovesno odprtje novega vrtca. (Foto: Tinkara Zupan / STA)

Bohinjski otroci se bodo po prvomajskih praznikih preselili v nov sodoben vrtec. Izgradnja in ureditev novega vrtca, ki je s 7,5 milijona evrov največja investicija v zgodovini bohinjske občine, je namreč končana. Danes so novi vrtec v Bohinjski Bistrici tudi uradno odprli.

Kot je na prireditvi povedal bohinjski župan Jože Sodja, bodo objekti novega vrtca nudili odlične prostorske pogoje za delo z otroki, primerljive z najvišjimi standardi v svetovnem merilu. Kot je pojasnil, je bila dolga leta načrtovana zamenjava starega vrtca nujna. “Novi vrtec predstavlja največjo investicijo v zgodovini občine in je kriv, da smo se morali letos odreči tudi kakšni novi. Vendar morali smo se odločiti in narediti tudi nekaj za nas, Bohinjce,” je izpostavil.

Prepričan je, da je vrtec kljub visoki ceni zelo pomembna pridobitev za Bohinj. “Novi vrtec je med drugim prepotreben znak mladim, da bo za njihove otroke dobro poskrbljeno, in je delček tega, kar ponujamo mladim, da bi ostali v Bohinju,” je dejal župan. Prepričan je, da je vrtec skupaj s šolo ter urejenimi zunanjimi površinami kompleks, na katerega so lahko ponosni.

Novi vrtec je sestavljen iz treh stavb, ki so med seboj povezane z gankom. S tem sledi tradicionalni noti bohinjskega stavbarstva. Arhitektka iz biroja Arrea Janja Šušnjar je pojasnila, da so poiskali takšno tipologijo vrtca, da so jo lahko prilagodili alpskemu kontekstu in arhitekturi kraja. Želeli so, da vrtec postane prostor skupnosti in druženja za celoten kraj.

Da bo kompleks postal pomemben del skupnosti, je prepričana tudi ravnateljica Osnovne šole Janeza Mencingerja Bohinjska Bistrica Mojca Rozman. Prepričana je, da je novi objekt dota za prihodnost otrok, saj jim bo nudil povsem nove priložnosti. “V prvih dneh maja bo ta hiša dobila še dušo, radovedne in igrive otroke,” je izpostavila.

Vrtec vsako leto obiskuje okoli 200 otrok. Novi prostori nudijo 2300 kvadratnih metrov uporabnih površin, ki so zamišljeni kot 11-oddelčni vrtec z lastno kuhinjo, spremljajočimi prostori, telovadnico in zobozdravstveno ambulanto.

Celotna investicija se je med gradnjo, ki je stekla oktobra 2021 in bi morala biti končana že konec lanskega leta, nekoliko podražila. Tako je skupaj z opremo in zunanjo ureditvijo namesto predvidenih 6,8 milijona evrov stala 7,5 milijona evrov. Pri tem je 1,2 milijona evrov prispevalo ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, 760.000 evrov pa Eko sklad. Preostanek je zagotovila občina sama, delno z zadolževanjem.

Državni sekretar na ministrstvu za vzgojo in izobraževanje, pristojen za predšolsko vzgojo, osnovno šolstvo in izobraževanje otrok s posebnimi potrebami, Boris Černilec je na današnji slovesnosti pohvalil odločitev občine, da je začela in kljub zahtevnim podražitvam dokončala investicijo. Kot je izpostavil, je to naložba za naslednjih 50 let.

Je pa Černilec opozoril, da je delež otrok, vključenih v vrtec, v Bohinju nizek, in to bistveno nižji od slovenskega povprečja. V nagovoru staršem je poudaril, da je zelo pomembno, da otroci hodijo v vrtec, da lahko strokovne delavke nanje prenesejo svoje znanje. “To, kar vložiš v otroke, je najbolj obrestovana stvar na svetu,” je poudaril. Zagotovil je še, da je slovenski vrtčevski sistem med najboljšimi na svetu.

C.R., STA