V Kopru se bo začela prenova italijanske osnovne šole in gimnazije

0
117
(Foto: Mitja Volčanšek / STA)

V Kopru te dni začenjajo prenovo stavbe Collegio dei Nobili, v kateri delujeta osnovna šola in gimnazija z italijanskim učnim jezikom. Obe šoli so zato med prvomajskimi počitnicami preselili na nadomestne lokacije, dela na objektu pa bodo trajala predvidoma 16 mesecev, so zapisali v spletnem glasilu Mestne občine Koper.

 

Prenova stavbe bo med drugim zajela reorganizacijo prostorov in celovito obnovo objekta, vključno s statično in energetsko sanacijo ter preureditvijo notranjega atrija in dvorišča pred stavbo.

V sklopu prenove bodo v objekt tudi vgradili dvigalo in zamenjali opremo telovadnice. Dela obsegajo še prizidavo k objektu za ločen dostop do telovadnice in manjšo nadzidavo telovadnice v predelu notranjega atrija šole.

Pogodbo o prenovi stavbe, ki se razprostira na skupno dobrih 2800 kvadratnih metrih površine, je občina podpisala s podjetjem Makro 5 gradnje. Vrednost del znaša skoraj sedem milijonov evrov z vključenim DDV.

Mestna občina Koper bo zagotovila finančna sredstva za izvedbo vseh gradbeno-obrtniških del do januarja 2024, vložena sredstva pa ji bo naknadno v celoti povrnilo ministrstvo za vzgojo in izobraževanje.

Na koprski občini ocenjujejo, da je objekt, ki je evidentiran kot kulturna dediščina, dotrajan in potreben sanacije ter reorganizacije notranjih prostorov, kar bo omogočilo ustreznejšo kakovost učnega in vzgojnega procesa.

Kot so še zapisali, bo občina s prenovo stavbe naslovila prostorsko problematiko šol za potrebe italijanske narodne skupnosti v Mestni občini Koper in Občini Ankaran, obenem pa bo poskrbela tudi za ohranjanje pomembnega spomenika kulturne dediščine.

V stavbi Collegio dei Nobili je bila leta 1612 ustanovljena prva šola v Kopru, ki je do danes ohranila izobraževalno vlogo. V njej delujeta Osnovna šola Pier Paolo Vergerio il Vecchio in gimnazija Gian Rinaldo Carli Koper.

C. R., STA