V tem šolskem letu poteka že dvanajsta sezona programa Varno na kolesu

0
176
(Foto: T. P., STA)

Z novim šolskim letom se začenja dvanajsta sezona programa Varno na kolesu. Letošnji razpis prinaša nove izzive za mlade kolesarje in raznolik nabor nalog, tudi takšnih, ki mlade na zabaven način ozaveščajo o pomembnosti trajnostne mobilnosti in skrbi za okolje. Osnovne šole se lahko na razpis prijavijo do 20. septembra prek spletnega obrazca.

Razpis Varno na kolesu za šolsko leto 2023/24 ponuja bogat nabor nalog, ki med drugim vključujejo ustvarjanje z naravnimi ali recikliranimi materiali in različne druge ustvarjalne aktivnosti, so sporočili organizatorji projekta, katerega nosilec je družba Butan plin.

Kot v preteklih letih so naloge programa razdeljene na dva tematska sklopa. Prvi tematski sklop Postajam kolesar je namenjen učencem 4. in 5. razreda, ki se pripravljajo na kolesarski izpit in prek poučnih in zabavnih nalog spoznavajo prometne znake in pravila ter analizirajo najpogostejše kolesarske prekrške.

Tematski sklop Aktivno na kolesu pa je namenjen vsem ostalim učencem od 1. do 9. razreda, ki bodo v prostem času s kolesarjenjem nabirali kilometre za svojo šolo, se udeležili kolesarskega športnega dneva in spoznavali prometna pravila, so izpostavili v sporočilu.

Sodelujoče šole bodo za uspešno opravljene naloge in aktivno ozaveščanje o varnosti v prometu nagrajene v maju 2024, ko bodo zmagovalcem podelili zaslužene nagrade. Celoten nagradni sklad razpisa znaša več kot 25.000 evrov, so še sporočili organizatorji.

V preteklem šolskem letu je v projektu sodelovalo več kot 10.000 učencev iz 140 osnovnih šol.

C. R., STA