Vabljeni v soboto na jubilejni Slomškov dan: “Mož beseda več velja kakor kup zlata!”

0
199
Ponikva (Foto: Wikipedija)

Društvo katoliških pedagogov Slovenije, Slovenski katehetski urad in Župnija Ponikva organizirajo že 20. jubilejni Slomškov dan, ki bo v soboto, 23. septembra 2023, na Slomu in Ponikvi. Tradicionalno srečanje učiteljev, vzgojiteljev, katehetov in staršev ima letos naslov “Mož beseda več velja, kakor kup zlata!”, so sporočili organizatorji. 

Program dneva:

Predstavitev prejemnikov priznanj

Na Slomškov dan bodo podelili Slomškova priznanja in naziv častni član DKPS zaslužnim učiteljem in katehetom. Letošnji prejemniki Slomškovih priznanj so: Leon Kernel,  Dragica Motik in  s. Emanuela Žerdin. Naziv častnega člana prejmeta zakonca ddr. Verena in dr. Andrej Perko.

Leon Kernel se je rodil in še vedno živi v bližini Prestranka pri Postojni. Diplomiral je na Oddelku za gozdarstvo Biotehniške fakultete v Ljubljani, na Orglarski šoli v Ljubljani, leta 1984 pa na Visoki šoli za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu. Velik del svojega življenja je namenjal poučevanju glasbe in vodenju pevskih zborov. Od leta 1996 poučuje na Srednji gozdarski in lesarski šoli Postojna ter predava na Višji strokovni šoli v Postojni. Sodeloval je pri prenovi programa tehniške in poklicne smeri v gozdarstvu in postavil višješolski program gozdar lovec. Pripravil je več osnutkov in učbenikov ter izvirnih učnih pripomočkov za predmete in module, ki jih poučuje.

Dragica Motik je obiskovala šole v Zagrebu in Ljubljani. Leta  1971 je maturirala na Srednji medicinski šoli Ljubljana, študij ob delu nadaljevala na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Leta 1977 je postala profesorica geografije in zgodovine na srednjih in osnovnih šolah. Leta 1981 je postala učiteljica dopolnilnega pouka otrok slovenskih zdomcev v Nemčiji in tam poučevala slovenski jezik. Na Zavodu Republike Slovenije za šolstvo je bila višja svetovalka za dopolnilni pouk slovenščine za Slovence po svetu. Leta 2021 je prejela nagrado RS. V Društvu katoliških pedagogov Slovenije deluje kot članica več odborov in področnih skupin.

Emanuela Žerdin, rojena v Žižkih v Prekmurju, se je po maturi na gimnaziji v Murski Soboti leta 1976 pridružila redovni skupnosti FBS (Sestre Frančiškanke brezmadežnega spočetja) na Cetinju v Črni gori, se tam zaposlila na internem oddelku v bolnišnici na Cetinju in končala še medicinsko šolo. Pozneje je končala študij teologije v Zagrebu. S svojim delom je nadaljevala po škofijah v različnih krajih nekdanje SFRJ na mnogih področjih dela. največ na področju medicine in poučevanja verouka. Vključuje se tudi v pogovorne večere in okrogle mize, kjer se posebej zavzeto bori za svetost življenja in ovrednotenje starosti ter dostojen prehod iz zemeljskega življenja v večnost. Prepoznavna je tudi v medijskem svetu, saj s komentarji in intervjuji sodeluje na Radiu Ognjišče, RTV Slovenija, TV Exodus, v tedniku Družina, pa tudi v drugih tiskanih publikacijah.

Ddr. Verena Vidrih Perko in dr.Andrej Perko

Ga. Verena in g. Andrej Perko sta uigrana zakonca, starša trem odraslim otrokom, doktorja znanosti, mentorja in učitelja. Preizkušana sta bila z mnogimi življenjskimi izzivi, iz katerih sta osebnostno in strokovno rasla. S svojim znanjem, strokovnostjo in modrostjo pomagata mnogim ljudem na poti iskanja novega življenjskega smisla.

Predstavitev Slomškovega dneva

Slomškov dan je praznik učiteljev, vzgojiteljev, katehetov in staršev. Namen vsakoletnega Slomškovega dneva je:

  • povezovati učitelje, vzgojitelje, katehete in starše;
  • moliti za blagoslov vzgojno izobraževalnega dela;
  • vrednotiti pedagoško in katehetsko delo;
  • približati bl. Antona Martina Slomška Slovencem;
  • sprejeti njegovo držo, »da s tožbami ne bomo poboljšali sveta, ampak naj vsak v svojem stanu stori, kolikor premore, in hitro bo boljši svet.«

Vsak Slomškov dan je sestavljen iz treh delov: predavanja, akademije s podelitvijo Slomškovih priznanj in svete maše. Rdeča nit in naslov dneva sta vzeta iz modrosti našega prvega blaženega, škofa A.M. Slomška. Dan je povezovalne narave in spodbuja sodelovanje med šolo in Cerkvijo.

Ob 20 letnici Slomškovih dnevov bo izšel jubilejni zbornik z naslovom  »Kdor hoče druge vneti, mora sam goreti«. Tako z samim praznikom kot tudi z zbornikom želijo v Društvu katoliških pedagogov Slovenije (DKPS) slovenskemu šolskemu in kulturnemu prostoru pokazati nagrajence iz vrst predanih učiteljev in strokovnjakov v minulih letih,  pa tudi lik bl. Slomška, ki nas spodbuja predvsem v teh turbulentnih časih. “Katoliški učitelji smo namreč prepričani, da lik blaženega, ki je bil narodni buditelj, duhovnik, škof, šolski nadzornik, učitelj in vzgojitelj družin in mladih, pesnik in pisatelj, predvsem pa velik človek, ki je v našem narodu utrjeval narodno zavest in poglabljal vero, spodbudno vpliva na vse Slovence, še posebej na nas, ki se ukvarjamo s pedagoškim poklicem,” so zapisali v sporočilu za javnost pri DKPS.

Več o Slomškovem dnevu lahko preberete na spletu.

C. R., DKPS