Alenka Jeraj: “Ta vlada je zagnala projekte, ki so leta čakali na realizacijo, zato imamo najvišjo gospodarsko rast v EU”

0
769
Alenka Jeraj (Foto: Polona Avanzo)

Poslanka SDS Alenka Jeraj je povedala, da je odhajajoča vlada v dveh letih naredila res veliko in lahko pokaže rezultate.

 

“Vlada je zelo učinkovita. Razen odstopa ministra Gantarja, za katerega je bilo že v začetku jasno, da ne bo mogel prekiniti korupcijskih povezav v zdravstvu, in ministrice za pravosodje Kozlovičeve so vsi ministri na svojem področju resno zagrizli v delo in lahko po dveh letih pokažejo rezultate. Prvi in najbolj delaven je predsednik vlade Janez Janša, ki od svojih sodelavcev pričakuje, da bodo prav tako angažirani in učinkoviti. Vse to se da, če imaš pripravljen program in cilje, ki jih želiš doseči. V koalicijsko pogodbo smo zapisali stvari, ki so v taki sestavi koalicije uresničljive in večino smo tudi realizirali. Nekaj težav je z zaposlenimi po ministrstvih, ki so bili vajeni bolj mirnega življenja in vlad, ki niso toliko zahtevale od njih. Zato se delo pogosto skoncentrira na najbolj pridnih tako kot marsikje drugje. Če želiš kaj premakniti, kaj narediti, je treba intenzivno pristopiti k delu. Poleg tega se izteka perspektiva 2014–2020, kjer nismo bili najboljši pri črpanju evropskih sredstev. To se je pospešilo in na voljo je več denarja za različne projekte. Poleg tega se je naš predsednik vlade odlično pogajal za sredstva iz nove perspektive 2021–2027 in Sklada za okrevanje, od koder bomo v naslednjih letih prejeli 12 milijard evrov, kar je več kot znaša letni proračun RS. Kar naenkrat je veliko denarja in treba je postaviti prioritete, za kaj ga bomo namenili. Letos in v letu 2023 bosta za investicije na različnih področjih – od zdravstva, sociale, šolstva, športa do predvsem pa prometne infrastrukture – namenjeni dobri 2 milijardi evrov za vsako leto. Ta vlada je zagnala projekte, ki so leta čakali na realizacijo. In ker se to sedaj dela, imamo najvišjo gospodarsko rast v EU, kar 8,1-odstotno,” je povedala Alenka Jeraj.

P.J.