60 mest za študij kibernetske varnosti na Academii v Mariboru

0
211
(Foto: Pixabay)

Mariborska Višja strokovna šola Academia ob dosedanjih petih študijskih programih v naslednjem študijskem letu kot prva v Sloveniji na višješolski ravni uvaja program računalništva, v katerem bo na študijskih smereh umetna inteligenca, kibernetska varnost, podatkovne znanosti in razvoj aplikacij na voljo 60 vpisnih mest.

 

Kot je na današnji novinarski konferenci poudaril poslovni direktor omenjene zasebne akademije Žan Dapčević, bo do leta 2030 kar polovica vseh delovnih mest v Sloveniji avtomatizirana, za kar bodo potrebne veščine in znanja s področja računalništva.

“Zato smo skupaj s partnerji iz Velike Britanije razvili nov sodoben dvoletni višješolski strokovni program, ki študentom omogoča izbirne usmeritvene module s področja programiranja, računalniških omrežij, kibernetske varnosti, umetne inteligence, podatkovne znanost in razvoja aplikacij,” je dodal Dapčević.

Z novimi programi se omenjena višja strokovna šola odziva na povečane potrebe po specifičnih kadrih na trgu dela, saj se trenutno Slovenija po mednarodni raziskavi PwC med državami OECD uvršča na nezavidljivo drugo mesto na svetu po deležu zaposlitev z visokim tveganjem avtomatizacije delovnih mest.

Kar 40 odstotkov študijskega programa po besedah ravnateljice Vide Perko predstavlja praktično izobraževanje v podjetjih, pri čemer šola pri izvajanju obvezne prakse sodeluje že z več kot 150 partnerskimi podjetji. Študentje morajo pred zaključkom študija opraviti vsaj sto dni obvezne prakse, zaradi izrazite praktične naravnanosti študija pa v povprečju trikrat hitreje vstopijo na trg dela.

“Edinstveni model študija predstavlja modularni način izvedbe predmetov, ki si sledijo eden za drugim ter predavatelji iz gospodarstva oziroma iz industrije. Študentom prenašajo vse svoje znanje in izkušnje. Tudi diplomsko delo je aplikativne narave, kjer študenti rešujejo izzive iz prakse ter predlagajo uporabne rešitve,” je dodala Perko.

Kot so ob tem poudarili na šoli, raziskave kažejo, da je za delodajalce poleg strokovnih znanj, vedno bolj pomembno tudi obvladovanje t. i. mehkih veščin, ki jih akademija v sklopu študija vpeljuje skozi različne mednarodne projekte.

Academia je sicer edina višja šola v Sloveniji, ki študentom omogoča pridobitev dvojne diplome Slovenije in Velike Britanije, kar študentom omogoča neposredno nadaljevanje študija ali delo v tujini. S pridobitvijo britanske diplome lahko namreč študentje nadaljujejo študij na več kot 200 partnerskih univerzah po vsem svetu.

Študij na omenjeni mariborski višji strokovni šoli traja dve leti, letno pa je pri njih vpisanih okoli 450 študentov, ki po zaključku študija pridobijo šesto stopnjo izobrazbe.

Z.P. STA