Aretirali so jo, ker je v mislih molila za nerojene otroke

0
278
Trenutek aretacije tihe molivke in vodje britanskega Pohoda za življenje (Foto: printscreen)

Na spletu se je pojavil posnetek aretacije ženske, ki jo aretirajo angleški policisti – zgolj zato, ker je v mislih molila za nerojene otroke. Policisti so molitev Isabel Vaughan-Spruce, vodjo Pohoda za življenje v Veliki Britaniji,  interpretirali kot protest, čeprav je le preprosto stala na mestu v popolni tišini. 

Angleški organi pregona so tiho molivko obtožili kršenja posebne odredbe o “varovanju javnih prostorov”, poroča Catholic news agency. Namen odredbe je preprečiti antisocialno vedenje, po presoji policistov pa je tiha molitev očitno ustrezala temu kriteriju.

Njeno vedenje je bilo očitno interpretirano kot “antisocialno”, saj je molila v bližini klinike, specializirane za opravljanje splava v kraju Kings Norton v Birmighanu.

Vera je del njene identitete
“Moja vera je osrednji del tega, kar sem, zato včasih stojim ali hodim blizu ustanove za splav in molim o tem vprašanju. To je nekaj, kar sem počela skoraj vsak teden zadnjih 20 let svojega življenja,” je komentirala Isabel Vaughan-Spruce.

Nekateri okoliši v Združenem kraljestvu so okrog klinik za splave uvedli posebne cone, kjer se aktivisti ne bi smeli zadrževati, saj bi lahko vplivali na odločitev ranljivih žensk ali pa jih celo skušali prepričati, naj splava ne opravijo. Tik pred sprejetjem je zakon, ki bo tovrstne cone razširil po celotni državi, tiste, ki bodo zakon kršili, pa bo mogoče kaznovati z globo ali celo zaporno kaznijo.

Na zgornji posnetek se je odzval tudi Aleš Primc iz Gibanja Za otroke gre!, ki je zapisal: “Poglejte, kako je angleška policija aretirala Isabel Vaughan-Spruce, ker je stala na ulici in jo je policija sumila, da je v mislih molila za nerojene otroke. Evropa danes! Ne smeš več misliti, kar hočeš!”

Gal Kovač / Nova24tv.si