Letošnji Grošljev simpozij na temo otrok in otroštva v antiki

0
273
(Foto: Freepik)

V Atriju ZRC SAZU od včeraj do četrtka poteka 14. Grošljev simpozij pod naslovom Pignora amoris: Otroci in otroštvo v antiki. Na njem se klasični filologi, arheologi, zgodovinarji, literarni teoretiki, umetnostni zgodovinarji, filozofi in teologi posvečajo otrokom v antiki, njihovemu vsakdanu, statusu, vzgoji ter umetniškim upodobitvam.

 

Predavatelji na simpoziju obravnavajo materialne vire, denimo ohranjene igrače in predmete, ter status in vsakdanjik otrok, kot ju lahko danes rekonstruiramo iz materialnih in pisnih virov, pa tudi upodobitve otrok v leposlovju in likovni umetnosti, z otroki povezano podobje v antični misli in še številne druge plati, so zapisali organizatorji simpozija.

Današnji dan simpozija je namenjen vzgoji otrok skozi prizmo teorije od starega do novega veka, sklenil pa se bo s predstavitvijo razstave, ki so jo študentje oddelka za klasično filologijo na ljubljanski Filozofski fakulteti pripravili ob 60. obletnici smrti Antona Sovreta.

Torkov dan bo minil v znamenju prispevkov o skrbi za zdravje otrok in o zgodovinskih otroških osebnostih, v sredo pa se bodo sodelujoči na simpoziju osredotočili na otroke v Emoni in rimski Sloveniji in na s tem povezano temo arheoloških najdb – otroških pokopov in spomenikov.

Zadnji dan bo prihranjen za obravnavo otrok v antični književnosti, sklenil pa se bo z nastopom študentov oddelka za klasično filologijo. Predstavili bodo odlomke iz Menandrove komedije Ženska s Samosa (4.-3. stol. pr. n. št.), v kateri ima pomembno vlogo dojenček.

Predavatelji prihajajo z univerz v Ljubljani, Mariboru in na Primorskem, iz ZRC SAZU, Slovenskega šolskega muzeja in Mestnega muzeja Ljubljana ter iz Nadškofijskega arhiva v Ljubljani.

Prvi Grošljev simpozij, ki je potekal oktobra 2009, je bil spremljajoči dogodek k odkritju spominske plošče klasičnemu filologu Milanu Grošlju (1902-1979) na njegovi rojstni hiši v Kamniku. Zaradi velikega zanimanja je organizator dogodka, Društvo za antične in humanistične študije, sklenil uvesti tradicijo Grošljevega simpozija. Ta poteka enkrat letno, izbor referatov pa je objavljen v posebnem bloku klasičnofilološke revije Keria, so sporočili iz organizacijskega odbora simpozija, ki ga sestavljajo Nada Grošelj, Marjeta Šašel Kos, David Movrin, Anja Ragolič in Domen Iljaš.

C. R., STA