Gibanje za otroke in družine in Združenje starih staršev Slovenije podpirata protest upokojencev

0
289
Pokojnine so zaslužene in vlada jih nima pravice zmanjševati! (Foto: Pixabay)

“Vabljeni na vseslovenski protest upokojenk in upokojencev, ki bo to sredo, 1.2. 2023 ob 15.uri, v Ljubljani na Trgu Republike pred Državnim zborom. Pomembno je, da se sliši glas upokojencev!,” je sporočila Metka Zevnik, predsednica Združenja starih staršev Slovenije in podpredsednica Gibanja za otroke in družine.

Iz Združenja starih staršev Slovenije in Gibanja za otroke in družine so sporočili še, da  podpirajo napovedani protest upokojencev, saj je stiska številnih upokojencev iz dneva v dan večja. Mnogi med njimi obupujejo, ker ne zmorejo več pokriti najbolj nujnih življenjskih stroškov. Podražitve vseh dobrin, zlasti  tistih vsakdanjih, letijo v višave – hrana, ogrevanje, elektrika, komunala… Uskladitev pokojnin z inflacijo, ki so je bili deležni upokojenci konec lanskega leta, še zdaleč ne dosega rasti cen. Vlada Roberta Goloba pa je v tem mesecu pokojnine celo znižala. In to ljudem, ki so pošteno delali vse življenje, z lastnimi rokami gradili svoje domove, preko samoprispevkov financirali gradnjo vrtcev, šol in cest, vzgajali in šolali svoje otroke. Višajo nam davke vseh vrst, pripravljajo visoke obdavčitve nepremičnin, tudi tistih, ki so jih zdajšnji upokojeni gradili z velikim odrekanjem in s svojim delom. Davkoplačevalski – naš – denar pa dajejo najbolj donosnim (energetskim ) podjetjem kot je GEN energija, kjer se delijo sanjsko visoke plače.

Uradni plakat protesta, ki bo v sredo, 1. februarja v Ljubljani (Foto: arhiv GUP)

“Predsednica Državnega zbora Urška Klakočar Zupančič je napovedala tudi sprejem grozljivega zakona »o pomoči  pri prostovoljnem končanju življenja«. Gre za zakon, kjer se zdravnike sili predpisati strup –  starejšim, bolnim, invalidom, prizadetim… Gre za dirigirano zastrupitev, s katero bi oblast reševala nedostopnost do zdravstva in varčevala pri pokojninah. Res srhljivo, da starejši postajamo za to vlado nepotreben balast,” je še zapisala Metka Zevnik. Gibanje za otroke in družine in Združenje starih staršev Slovenije podpirata napovedani protest upokojencev in vabita k udeležbi vsakogar, ki čuti krivico, ki se dogaja upokojencem. Upokojenci si namreč zaslužijo spoštovanje in dostojno starost. Svoje pokojnine so zaslužili; to ni socialna podpora! Vlada nima pravice zmanjševati pokojnin, še pravijo v obeh združenjih.

Zahteve upokojencev na protestu, ki bo v sredo, 1. februarja v Ljubljani (Foto: arhiv GUP)

C. R.