Kako žalujejo otroci in kako se z njimi pogovarjati o smrti

0
484
(Foto: Pixabay)

V Slovenskem društvu Hospic so v zadnjih letih veliko v stiku z žalujočimi otroki, tudi s starši in vzgojitelji oz. učitelji, ki opažajo žalujoče otroke v vzgojno varstvenih ustanovah po vsej Sloveniji. V pomoč pri odpiranju pogovorov o minevanju, življenju in smrti ter o žalovanju predvsem za majhne otroke so lahko knjige, so sporočili.

Kot so zapisali v sporočilu za javnost, v društvu Hospic zaznavajo vedno večjo senzibilnost pri prepoznavanju potreb in stisk žalujočih otrok, mladostnikov in tudi mladih. Vendarle obstaja še vedno veliko tabujev in izzivov glede tega, kako sprejeti in podpreti otroke, ki žalujejo. Kako ravnati ob izgubah, kako otroci žalujejo in kaj ob tem procesu potrebujejo, so vprašanja, na katera odgovarjajo zainteresiranim. Znanje črpajo iz izkušenj pri vsakodnevnem delu z žalujočimi otroki, mladostniki in mladimi že 27 let, so navedli.

V zadnjem letu so prejeli in opazili veliko na novo izdanih knjig, ki so lahko v pomoč pri odpiranju pogovorov o tej temi predvsem za majhne otroke. Ti namreč nimajo veliko zadržkov in se o smrti sproščeno pogovarjajo, zato je prav, da jim omogočimo, pogovore tudi o tej temi, so prepričani v društvu.

V veliko pomoč otrokom pri razumevanju čustev, ki jih doživljamo ob izgubi ljubljene osebe ali živali, je lahko slikanica Luka premaga žalost, avtorja prostovoljca Jona Kanjirja. Prav tako slikanica lahko staršem služi kot vstopna točka za pogovor o temi, ki se je mnogi starši zaradi strahu pred neznanim izogibajo. Slikanica ni aktualna le, ko otrok doživi izgubo, ampak vse leto.

“Pomembno je, da se o izgubah pogovarjamo, že preden jo otrok doživi. Tako bo lažje razumel, kaj se je zgodilo. V dnevih, ki so pred nami, se bodo mnogi starši soočali s stisko, kako otroku razložiti smrt, žalovanje in podobno. Slikanica Luka premaga žalost jim je pri tem lahko v oporo,” so zapisali.

Strokovna delavka društva Hospic Radmila Pavlovič Blatnik pa zainteresiranim lahko predstavi značilnosti žalovanja otrok in možnosti, kam se zateči po pomoč v stiski ob izgubi. Predstavi lahko tudi drugo literaturo, ki bi bila primerna kot uvod v pogovor o temi minljivosti, smrti in žalovanja.

J.S., STA