Mednarodni dan pismenosti: Začel se je Nacionalni mesec skupnega branja

0
127
(Foto: Pixabay)

Od leta 1966 na predlog Unesca 8. septembra obeležujemo mednarodni dan pismenosti. V Sloveniji se bo danes s posvetom Bralnega društva Slovenije Branje za znanje na ljubljanski Filozofski fakulteti tradicionalno začel Nacionalni mesec skupnega branja. Današnji posvet bo odpiral teme, povezane z branjem stvarne literature za vse starostne skupine.

 

Na posvetu bodo v uvodnem delu sodelovali predsednica Bralnega društva Slovenija Savina Zwitter, predsednik Društva Bralna značka Slovenija – ZPMS Marko Kravos, Tjaša Urankar iz Javne agencije za knjigo RS in Vinko Logaj iz Zavoda RS za šolstvo. Strokovne prispevke bodo predstavili Tina Bilban, Sašo Dolenc, Samo Kreft, Kozma Ahačič, Samo Rugelj, Emica Antončič, Ana Slavec, Marina Dermastia, Marija Nabernik, Gregor Torkar, Rok Omahen, Tilka Jamnik, Darja Lavrenčič Vrabec in Klara Jan, je razvidno iz programa posveta.

V sklopu Nacionalnega meseca skupnega branja se bo do 8. oktobra zvrstilo več projektov in dogodkov. K projektu Nacionalnega meseca skupnega branja je letos doslej pristopilo že 98 izvajalcev, napovedanih pa je kar 319 različnih dogodkov po Sloveniji.

Tako bodo 17. septembra, na dan zlatih knjig, društvo Bralna značka ter društva in zveze prijateljev mladine obeležili začetek bralne sezone v vrtcih, šolah, knjižnicah z bralnim maratonom, v Tednu otroka pa bodo potekale tradicionalne razdelitve darilnih slikanic prvošolcem v Sloveniji, zamejstvu in slovenskem zdomskem oz. izseljenskem prostoru.

Javna agencija za knjigo s partnerji tudi v letošnjem šolskem letu pripravlja nacionalni projekt spodbujanja bralne kulture Rastem s knjigo, ki se bo letos začel 8. oktobra. Center za spodbujanje bralne pismenosti v Mariborski knjižnici pa bo med 2. in 5. oktobrom izvedel e-strokovno srečanje ABC Bralne pismenosti V, na katerem bodo predstavili različne vidike družinske pismenosti in medgeneracijskega sodelovanja.

Mesecu branja se kot partner pridružuje Nacionalni inštitut za javno zdravje z vseslovensko akcijo Pokloni čas, polepšaj dan, s katero bodo z različnimi oblikami medgeneracijskega branja povezali vse generacije. Akcija bo potekala do do 1. oktobra – mednarodnega dneva starejših.

Novost letošnjega meseca branja je predvajanje izbranih radijskih iger, ki jih bo Radio Slovenija v svojih rednih septembrskih programih na Prvem in Arsu pripravil za vse generacije.

Eden od partnerjev vsakoletnega projekta je ministrstvo za vzgojo in izobraževanje, ki, kot so sporočili z ministrstva, prispeva h krepitvi bralne kulture in udejanjanju strateških ciljev, opredeljenih v Nacionalni strategiji za razvoj bralne pismenosti 2019-2030. Minister Darjo Felda je ob začetku meseca branja poudaril, da “ljubezen do branja ni samo osnova za pridobivanje kakovostne izobrazbe, je osnova za boljše razumevanje vseh vidikov našega življenja”.

Kot je poudaril, je vesel, da omenjeni projekt “ne le vztraja, pač pa vsako leto postaja obsežnejši in odkriva nove možnosti, ki nas opominjajo, kako z branjem lahko svoje življenje in družbo bogatimo na najrazličnejše načine”. Po njegovih besedah “z branjem bolje razumemo svet in to je v marsikdaj neobvladljivo hitrem tempu sodobnega časa vrlina, ki jo še kako potrebujemo”.

C. R., STA