Na festivalu otroškega filma Enimation nagradili najboljše

0
182
Ljubljana. Spletna stran festivala Enimation. Foto: www.enimation.si

Film Veliki Gru avtorjev Gašperja Kregarja, Mance Mele in Kaje Del Medico je na 13. festivalu otroškega in mladinskega filma Enimation prejel glavno nagrado mali slon. Film so ustvarjali na Srednji medijski in grafični šoli Ljubljana. Festival se je s podelitvijo nagrad in priznanj sklenil konec tedna.

 

Prejemnik glavne nagrade, ki je nastal pod mentorstvom Mojce Guštin, je po oceni žirije celosten film, ki se likovno in animacijsko lahko kosa s profesionalno produkcijo. “S svojo likovno zasnovo spominja na kubistične animacije iz 80. let, ki jo odlično kombinira s preprosto, a dovršeno animacijo simpatičnih golobov,” je zapisala v utemeljitvi.

Strokovna žirija, ki so jo sestavljali animatorka, režiserka in ilustratorka Lea Vučko, režiser Damir Grbanović in likovni pedagog Domen Rupnik, je poleg glavnega nagrajenca izbrala tudi najboljše filme v treh starostnih kategorijah tako znotraj slovenske kot mednarodne selekcije.

V slovenskem delu tekmovanja je Veliki Gru prejel tudi nagrado v najstarejši starostni skupini ustvarjalcev med 15. in 19. let. V srednji starostni skupini filmov otrok od 11. do 14. leta je zmagal film Voda, skupinsko delo otrok na OŠ Gornja Radgona, ki skozi animacijo, montažo in uporabo zvočnih efektov sporoča o varčevanju z vodo. V najmlajši skupini filmov otrok do 10. leta starosti je zmagal film Kjer človek leži, tam plastiko pusti, skupinsko delo otrok znotraj Društva Slon o problematiki plastičnih odpadkov.

Tekmovalne filme bo festival še do sobote ponujal na svoji Facebook strani ter na šolskih projekcijah, v okviru katerih si jih bodo do petka lahko ogledali mariborski šolarji. V Vetrinjskem dvoru pa je do 24. novembra na ogled tudi razstava zakulisja animiranega filma Legenda o Zlatorogu Lee Vučko in Damirja Grbanovića, so sporočili organizatorji.

C. R., STA