Naj medi! – Občasna razstava v Pokrajinskem muzeju Celje

0
256
(Foto: Pixabay)

V Pokrajinskem muzeju Celje je od včeraj in do 15. maja na ogled občasna razstava Naj medi, na kateri je predstavljena kranjska sivka v merilu 1:100. Z razstavo želi muzej opozoriti na pomen čebel za človeštvo, ohranjanja čebelam in ljudem prijaznega okolja in pomoči čebelam, da bodo še dolgo skrbele za četrto žlico hrane.

 

Kot so sporočili iz Pokrajinskega muzeja Celje, so ob tej priložnosti za osnovnošolce pripravili posebne učne ure s kratkim predavanjem o čebelah, ogledu in pogovoru ob 3D kranjici, ogledu razstave Naj medi in kratko delavnico z učnimi listi.

Posebna vodenja v popoldanskem času so pripravili za člane društev upokojencev, turističnih društev, univerze za tretje življenjsko obdobje in za občane, ki bodo razstavo obiskali preko mestnih četrti in krajevnih skupnosti.

Za splošno, širšo javnost so pripravili sklop spremljajočih prireditev, strokovnih predavanj, ustvarjalnic in dan odprtih vrat v sodelovanju s Čebelarskim društvom Henrik Peternel Celje.

V muzejski trgovini v Knežjem dvoru so pripravili tudi izbor zanimivih spominkov, uporabnih predmetov, pravljic in literature o slovenskih čebelarskih posebnostih.

Čebelarstvo v Sloveniji ima bogato tradicijo. Zaradi marljivega dela čebelarjev, Slovenija v svetu velja za čebelarsko velesilo. 20. maj – mednarodni dan čebel, vpis čebelarstva na slovenskem na Unescov seznam nesnovne dediščine človeštva, zaščita kranjske sivke in zahteva v Evropskem parlamentu po doslednem označevanju izvora medu za potrošnike, so dosežki slovenskih čebelarjev. Podnebne spremembe in onesnaževanje okolja pa močno vplivajo na čebele, ki so kot opraševalke povezane z obstojem človeštva, so še navedli v celjskem muzeju.

V Pokrajinskem muzeju Celje so zadolženi za zbiranje, ohranjanje in prezentacijo zgodovine in kulturne dediščine od prazgodovine do 20. stoletja. Naloga slehernega muzeja je tudi, da se odziva na aktualne teme in dogodke.

C. R., STA