Za polovico slovenskih šolarjev se začenjajo zimske počitnice

0
142
(Foto: Pixabay)

Danes se za približno polovico slovenskih šolarjev začenjajo zimske počitnice. Kljub temu da se letos počitnice začenjajo nekoliko prej kot po navadi, so pri zvezi prijateljev mladine za otroke pripravili mnoge počitniške dejavnosti, ki vključujejo zimske in snežne radosti, športne dejavnosti ter ustvarjalne delavnice vseh vrst.

Razlog za premikom začetka letošnjih zimskih počitnic je svetovno prvenstvo, ki bo konec februarja potekalo v Planici, kljub temu pa so društva zveze prijateljev mladine (ZPM) pripravila veliko aktivnosti za otroke, šolarje, dijake in študente. Da bo zimsko počitniško vzdušje še bolj pestro pa je poskrbela tudi obilna pošiljka snega v prejšnjem tednu.

Pri ZPM Maribor so za otroke organizirali delavnice, v okviru katerih bodo lahko slikali, risali in oblikovali živali, naučili pa se bodo tudi, kako se živali znajdejo pozimi. Prirejajo tudi tradicionalno delavnico Izdelaj svoj pok!, v okviru katere bodo otroci in mladi iz svojih starih smučk sestavili svoje super snežno vozilo in izvedli “pokanje” na Pohorju. Organizirali pa bodo tudi drsanje, doživljajsko igrišče in sredin izlet, v okviru katerega bodo otroci lahko obiskali termalni park Thermana.

Športna zveza Celje bo vsem mladim omogočila brezplačno udeležbo v različnih športnih aktivnostih, ki se bodo odvijale na celjskih športnih objektih. Udeležili se bodo lahko kegljanja, plavanja, drsanja, športnega plezanja, igranja badmintona in namiznega tenisa.

Ker bo veliko šolarjev počitnice preživelo na snegu in smučiščih ministrstvo za notranje zadeve opozarja, naj kljub razigranosti ne pozabimo na varnost. Na smučišču je pomembno, da prilagodimo hitrost in način smučanja svojim izkušnjam, telesni pripravljenosti in vremenskim razmeram. Posebno pozorni pa moramo biti na otroke in smučarje ali deskarje začetnike, so še opozorili.

Počitnice se bodo za ostale šolarje, med drugim prebivalce gorenjske, goriške, notranjsko-kraške, obalno-kraške, osrednjeslovenske in zasavske statistične regije začele 6. februarja. Takrat bo na počitnicah 108.961 učenk in učencev ter 42.813 dijakinj in dijakov. Ker bo med temi počitnicami državni praznik, Prešernov dan, bodo imeli učenke in učenci ter dijakinje in dijaki s tega območja prost tudi 26. april.

J.S., STA