Unicef: Ukrajinski otroci imajo zaradi vojne slabše znanje

0
158
(Foto: Bor Slana / STA)

Med ukrajinskimi otroki, ki z letošnjim šolskim letom vstopajo v četrto leto motenega šolanja zaradi dveletne pandemije covida-19 in sedanje ruske invazije na Ukrajino, se kažejo znaki izgube znanja, vključno s poslabšanjem znanja jezikov in matematike ter branja, je danes opozoril Sklad ZN za otroke (Unicef).

S temi težavami se soočajo tako ukrajinski otroci doma, kot tisti, ki so bili prisiljeni zaradi ruske agresije pobegniti v tujino, je opozoril Unicef.

Zaradi stalnih napadov na šole v Ukrajini in nizke stopnje vpisa v državah gostiteljicah imajo mnogi od 6,7 milijona ukrajinskih otrok, starih od treh do 18 let, težave pri učenju, je opozorila Regina De Dominicis, Unicefova regionalna direktorica za Evropo in centralno Azijo. Po obisku Ukrajine je opozorila, da se med otroki kažejo znaki razširjene izgube znanja, vključno s poslabšanjem znanja ukrajinskega jezika, branja ter matematike, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zaradi stalnih napadov na šole so otroci v hudi stiski in nimajo varnega prostora za učenje, je opozorila. Izpostavila je tudi, da se otroci ne soočajo samo s težavami pri napredku v izobraževanju, ampak tudi pri ohranitvi znanj, ki so jih že pridobili v času normalno delujočih šol.

Po podatkih ankete, ki jo je izvedel Unicef, je okoli polovica ukrajinskih učiteljev poročala o poslabšanju znanja ukrajinskega jezika, matematike in tujih jezikov. Podatki o vpisu pa kažejo, da se samo tretjina osnovnošolcev in srednješolcev v Ukrajini v celoti udeležuje pouka v razredu, tretjina na daljavo, ostali pa z mešanim pristopom. Pri tem Unicef opozarja, da šolanje na daljavo dolgoročno ne more nadomestiti pouka na šoli, ki je še posebej pomemben za socialni razvoj majhnih otok.

Agencija Združenih narodov je v sporočilu za javnost na svoji spletni strani ob tem navedla podatke nacionalne javnomnenjske raziskave, ki kaže, da kar dve tretjini predšolskih otrok ne obiskujeta vrtca, na frontnih črtah pa celo tri četrtine staršev svojih otrok ne pošiljajo v vrtec.

Tudi ukrajinske otroke begunce čaka še eno negotovo šolsko leto, saj jih v sedmih državah gostiteljicah več kot polovica ni vpisanih v vrtec, osnovno ali srednjo šolo, opozarja Unicef. Glavni razlogi so jezikovne ovire, težaven dostop do šol ter preobremenjen izobraževalni sistem. Nekateri se skušajo šolati na daljavo, nekateri pa šolanje povsem opustijo, so opozorili.

Unicef je še izpostavil, da so šole med vojno veliko več kot samo prostor izobraževanja. Otrokom, ki so doživeli izgubo in nasilje ter so se bili prisiljeni izseliti s svojih domov, daje občutek rutine in varnosti, priložnost za gradnjo prijateljstev in pomoč učiteljev. V šolah imajo tudi dostop do hrane, cepiv ter podpore, so še izpostavili.

Unicef si skupaj v vladami in drugimi partnerji v Ukrajini in državah gostiteljicah prizadeva za povečanje dostopa ukrajinskih otrok do kakovostnega izobraževanja, tudi z dodatnim poukom in drugimi oblikami izobraževanja. Cilj je v letošnjem šolskem letu pomagati 300.000 otrokom v Ukrajini, pri katerih obstaja tveganje, da bodo izgubili znanja.

C. R., STA