Vlado pozivajo, naj mladim, ki so jim poplave onemogočile delo, pomaga z enkratno pomočjo

0
419
(Foto: N. T. / STA)

Medtem ko je vlada po poplavah ponudila pomoč številnim prizadetim skupinam, je dijake in študente, ki jim je naravna nesrečna onemogočila opravljanje dela, prezrla, so včeraj opozorili Sindikat Mladi plus, Študentska organizacija Slovenije in Dijaška organizacija Slovenije. Oblasti so zato pozvali k enkratni pomoči za premostitev trenutnega stanja.

“Poplave niso samo poškodovale naših domov, za mnoge od nas pomenijo tudi izpad dohodka, saj so nam onemogočile opravljanje dela. Študentsko delo je za veliko mladih izjemno pomembno, ker mnogim omogoča preživetje, prenekateri dijak ali študent pa z zasluženim pomaga tudi svoji družini,” so predstavniki omenjenih organizacij zapisali v današnjem sporočilu za javnost.

Kot so dodali, si mnogo študentov, ki opravljajo študentsko delo, študija in bivanja v univerzitetnih mestih brez študentskega dohodka ne bi moglo privoščiti. Poleg tega ta dohodek dijakom poleg prvih delovnih izkušenj po njihovih besedah omogoča prve korake k samostojnosti in tudi razbremenitev družinskega proračuna.

Vlado ter ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti so zato pozvali, da tudi najmlajši skupini delavcev nameni enkratno pomoč za premostitev trenutnega stanja. Predlagali so enkratno denarno pomoč v višini najmanj 400 evrov. Po njihovih izračunih je namreč to povprečni zaslužek, ki so ga dijakom in študentom odnesle poplave.

“Denarna pomoč bo ublažila tudi finančno breme prihajajočega šolskega in študijskega leta, ki je pred nami. Marsikdo je v ujmi izgubil že kupljene šolske pripomočke. Številni dijaki in študentje so ostali tudi brez osebnih računalnikov, gradiv in drugih pripomočkov, ki jih potrebujejo za šolanje oziroma študij,” so navedli v sindikatu mladih ter študentski in dijaški organizaciji.

Spomnili so še, da so se mladi množično odzvali na pomoč ob poplavah, in pozvali, naj se ne ponovi ignoriranje mladih iz časa koronske krize.

C. R., STA