V ZDA je začela delovati aplikacija za odpis študentskega dolga

0
351
(Foto: Pixabay)

Ameriški predsednik Joe Biden je v Beli hiši v ponedeljek uradno naznanil začetek delovanja aplikacije, preko katere se bodo lahko določeni ameriški sedanji in nekdanji študenti prijavljali za odpis dolga za šolanje s pomočjo javnih posojil. Biden je ob tem izrazil upanje, da se bodo temu pridružili tudi zasebni posojilodajalci.

“To bo spremenilo igro za milijone Američanov in potrebnih je bilo veliko naporov, da se ta spletna stran vzpostavi v tako kratkem času,” je dejal Biden.

Študenti, ki upajo na odpis dolga, se lahko odslej prijavijo na spletni strani Studentaid.gov. Tako imenovana beta verzija iste spletne strani je začela delovati že v petek in Biden je dejal, da se je minuli konec tedna prijavilo osem milijonov ljudi.

Biden je podaljšal moratorij na odplačevanje študentskega dolga, ki je bil prvič uveden ob izbruhu pandemije covida-19 v začetku leta 2020, vendar pa zadnji moratorij poteče januarja prihodnje leto.

Pred dvema mesecema je nato naznanil ukrep, ki prinaša možnost odpisa dolgov, ki pa je naletel na ostre kritike republikancev. Ti trdijo, da bo morala večina Američanov plačevati dolg za manjšino, ki se je odločila za študij in dobro živi. Biden je v odzivu poudaril, da ne gre za pomoč bogatim, ampak je ukrep omejen na tiste z nižjimi dohodki in tiste, ki se utapljajo v dolgu.

Republikanci so že začeli vlagati tožbe proti ukrepu, vendar pa je predsednik izrazil prepričanje, da programa ne bodo uspele ustaviti.

Bidnov ukrep želi odpisati do 10.000 dolarjev dolga zveznim ustanovam na študenta oziroma do 20.000 dolarjev, če gre za prejemnika štipendije Pell, ki gre tistim z nizkimi dohodki.

“Od programa bodo imeli največ koristi srednji razred in delavci. Če zaslužiš manj kot 125.000 dolarjev na leto, ti bomo odpisali 10.000 dolarjev dolga. Če zaslužiš manj kot 125.000 na leto in si prejemal štipendijo Pell, ti odpišemo 20.000 dolarjev,” je dejal Biden.

Koristi od programa ima lahko teoretično 40 milijonov ljudi v ZDA in 95 odstotkov pomoči bo šlo tistim, ki zaslužijo manj kot 75.000 dolarjev na leto. “Nihče od tistih petih odstotkov na vrhu ne bo dobil niti centa,” je zagotovil Biden, ogorčenje republikancev pa označil za napačno in hinavsko.

J.S., STA