Zaradi neurja precej škode na območju Litije, poškodovana streha gimnazije

0
342
(Foto: STA)

Neurje z orkanskim vetrom in veliko padavinami je v ponedeljek na območju občine Litija povzročilo precej škode. Med drugim je poškodovana približno polovica strehe na Gimnaziji Litija, kjer je nato voda vdrla v prostore šole. Že ponoči so posledice odpravljali zaposleni na šoli, gasilci in druge službe, je povedal župan Litije Franci Rokavec.

Del strehe na gimnaziji je dobesedno odneslo in jo vrglo na drugi del strehe ter jo poškodovalo, je razmere opisal župan Občine Litija. Kot je dejal, je danes že govoril z ministrom za vzgojo in izobraževanje Darjom Feldo, tako da so pristojne službe že na poti v Litijo.

“Pričakujemo, da se bodo čim prej zagotovila potrebna intervencijska sredstva. Dejansko bi mi že v naslednjih dneh poskušali iti v pokrivanje strehe na objektu, zato da se prepreči nadaljnja škoda,” je dejal župan. K odpravi posledic naliva v prostorih šole pa je že pristopil kolektiv šole, kličejo tudi starši, če lahko pomagajo, tako da je po županovih besedah odziv izjemen.

Na spletni strani Gimnazije Litija so objavili, da je zaradi škode po neurju šola do nadaljnjega zaprta ter da naj dijaki za vse informacije v zvezi s popravnimi izpiti pokličejo šolsko svetovalno službo na številko 01 89 00 452.

Neurje je po županovih besedah poškodovalo tudi manjši del del strehe na medgeneracijskem centru Šmelc, sicer pa je na območju Litije v ponedeljek orkanski veter podiral drevesa, veliko je bilo nanosov zemljine na ceste in druge javne površine, meteorna voda je zalila precej objektov.

Komunalno podjetje in druge službe danes odpravljajo posledice, občinske službe pa so po županovih besedah že šle na teren v popisovanje škode.

Zemeljski plaz je zasul tudi železniško progo Zidani most-Litija, sprožil se je tudi na glavno cesto med Zagorjem in Litijo pri Galeriji in poškodoval del avtobusa, cesta pa je danes po županovih podatkih že odprta.

C. R., STA