Koalicija “Za otroke gre!”: Starši lahko z oporoko določijo, kdo lahko posvoji njihove otroke

0
666
(Foto: Pixabay)

Mama in oče lahko na podlagi 144. člena Družinskega zakonika vnaprej izrazita voljo, kdo naj skrbi za otroka/e v primeru, da se njima kaj zgodi, sporočajo iz Koalicije “Za otroke gre!”.

 

 

Dodajajo, da lahko mama in oče lahko vnaprej izrazita voljo glede:

– osebe, kateri se otrok zaupa v varstvo in vzgojo,

– sorodnika, ki se mu podeli starševska skrb,

– posvojitelja ali

– skrbnika.

Vnaprej izražena volje se izrazi z OBLIČNOSTJO OPOROKE, še pojasnjujejo v Koaliciji “Za otroke gre!”.

Vnaprej izražena volja mame in očeta je veljavna:

1.    če je v celoti lastnoročno napisana in podpisana,

2.    če je natipkana in lastnoročno podpisana jo morata podpisati še dve oporočni priči

3.    v obliki notarskega zapisa pri notarju.

Svetuje se, da se jo predloži v hrambo notarju. V tem primeru se zanesljivo ve, pri katerem notarju je vnaprej izražena volja mame in očeta v hrambi in ni bojazni, da bi se izgubila, uničila oziroma prišla v neprave roke. Vnaprej izraženo voljo lahko mama in oče kadarkoli spremenita ali napišeta novo. Če bo vnaprej izraženo voljo sestavil notar, bo takoj po sestavi podatke javil na Notarsko zbornico Slovenije, ki jih bo vpisala v Centralni register oporok. V primeru potrebe sodišče z vpogledom v ta register ugotovi, pri katerem notarju je vnaprej izražena volja shranjena, pozvani notar pa jo pošlje direktno na sodišče, pri katerem se vodi zapuščinski postopek. S tem ni bojazni, da se vnaprej izražena volja ne bi našla ali bi jo kdo predhodno uničil.  Seveda pa se lahko pri notarju oporoko, ki jo je oseba sama napisala ali oporoko, napisano pred pričami, samo shrani. Notar bo izdal potrdilo o hrambi oporoke, nato pa vaše podatke ter podatke o oporoki javil na Notarsko zbornico Slovenije zaradi vpisa v Centralni register oporok.

“Neverjetno v kakšnih časih živimo, da moramo dajati taka navodila, ampak za vse, ki si ne želite, da vaš otrok v primeru, da se mami in očetu kaj hudega zgodi, pride v razmerje dveh LGBTQIA+ oseb, je to največje zagotovilo. Z našimi vztrajnimi prizadevanji za zaščito pravic otrok ob sprejemanju Družinskega zakonika smo dosegli to, sicer neprijetno, ampak pomembno varovalko,” so še zapisali v Koaliciji “Za otroke gre!”

C.R.