Svetovni dan Zemlje: Vlagajmo v naš planet

0
213
Dan Zemlje (Foto: Pixabay)

Svetovni dan Zemlje, ki ga vsako leto obeležujemo 22. aprila, letos poteka pod sloganom Vlagajmo v naš planet. S tem v ospredje postavlja aktivno delovanje, ki ga pri dolgoročni skrbi za prihodnost planeta predstavlja posvečanje časa in virov reševanju okoljskih problematik. Po številnih mestih v državi se bo zvrstila pestra paleta dogodkov.

Namen mednarodnega dneva je že več kot pol stoletja ozaveščati o varovanju okolja, podnebnih spremembah, ravnanju z odpadki in obnavljanju ekosistemov, pa tudi izpostavljati trajnostne in zelene prakse.

Kljub temu da se novice o problematiki podnebnih sprememb vse pogosteje znajdejo pod drobnogledom, za prebivalce Slovenije vseeno ne predstavljajo glavne težave prihodnosti, je pokazala nedavna raziskava inštituta Mediana, v kateri so skupaj z združenjem WIN konec lanskega leta raziskovali stališča in prepričanje več kot 29.000 ljudi iz 36 držav sveta, med drugim tudi iz Slovenije. Globalno gledano so podnebne spremembe glavna skrb za dva odstotka vprašanih, v Sloveniji, Srbiji in na Hrvaškem pa je ta delež pri nič odstotkih. Čeprav za večino prebivalcev Slovenije okolje ni glavna skrb v prihodnosti, se jih kar 87 odstotkov strinja, da globalno segrevanje predstavlja resno grožnjo človeštvu.

Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo bo svetovni dan Zemlje zaznamovalo z odprtjem razstave Ponovno novi, ki so jo pripravili v sodelovanju s Komunalnim podjetjem Vrhnika. Na njej bodo predstavljeni izdelki, ki so nastali s preoblikovanjem starih odpadnih predmetov.

Osrednji dogodek Zavoda za gozdove Slovenije ob dnevu Zemlje bo potekal v soboto v Podturnu pri Dolenjskih Toplicah, kjer bodo odprli prenovljeno Naravoslovno gozdno pot Rožek, ki je bila s pomočjo sredstev Slovenskih državnih gozdov lani nadgrajena z novimi učnimi vsebinami. Po uvodni slovesnosti bo sledil voden ogled gozdne poti in ogled bližnje destilarne Berryshka, katere začetek je neločljivo povezan s kočevskimi gozdovi, so sporočili iz zavoda.

Prav na dan Zemlje bo v Ljubljani na zelenicah parka Tivoli potekal tudi 25. Taborniški feštival, ki vsako leto privabi okoli 2000 udeležencev. Namenjen je obiskovalcem vseh starosti, predvsem pa tistim, ki jih zanimata taborniški način življenja in preživljanje prostega časa v naravi. Za tabornike in ostale obiskovalce bodo organizirali okoli 50 različnih delavnic, so sporočili iz Zveze tabornikov Slovenije.

Živalski vrt Ljubljana bo vse do konca prvomajskih praznikov za obiskovalcev organiziral biološke in ekološke naravovarstvene dogodivščine. Med drugim bodo lahko spoznali projekte, ki v naravi potekajo za ohranitev ogroženih živalskih vrst, in kaj lahko v dobro Zemlje spremenijo v vsakodnevnem ravnanju.

V Mariboru pa bo društvo IndiJanez tudi letos ponovno zagnalo okoljevarstveno akcijo Eko patrulja, ki bo potekala v obliki ulične intervencije, v okviru katere bo ekipa projekta obiskovalcem Magdalenskega in Mestnega parka ter drugim mimoidočim danes delila bombice z različnimi cvetličnimi semeni ter se z njimi pogovarjala o pomenu obnove in vzdrževanja ekosistemov. Kot so pojasnili v društvu, bombice vsebujejo medonosne cvetlične vrste, ki pomagajo pri paši čebel, katere so pomemben člen ekosistema, hkrati pa pripomorejo k večji biotski raznolikosti.

Prireditve ob dnevu Zemlje pripravljajo tudi v drugih krajih po Sloveniji. V Novem mestu bo ta potekala danes na tradicionalni lokaciji na Glavnem trgu. V okviru dogodka bodo partnerji projekta NovIKroG predstavnikom sodelujočih šol predstavili zbiralno akcijo odpadnih baterij in plastične embalaže, ki bo med 15. majem in 16. junijem potekala v dolenjskih šolah in vrtcih ter drugih javnih ustanovah.

Dan Zemlje bodo na poseben način danes obeležili tudi v prostorih idrijske gimnazije. Tamkajšnji Rotary klub in podjetje Hidria bosta dijakom podelila personalizirane steklenke. Gre za gibanje, s katerim slovenski rotarijci spodbujajo pitje vode iz steklenk in ne več plastenk, s čimer želijo prispevati k izpolnitvi cilja, da Slovenija do leta 2025 postane prva država brez uporabe plastenk za vodo in druge pijače. V Gimnaziji Jurija Vege Idrija bomo na ta način zmanjšali količino plastičnih odpadkov kar za tono letno, so sporočili iz gimnazije.

Ankaranska občina in Krajinski park Debeli rtič pa v sodelovanju s Športnim društvom Ankaran prav tako v soboto organizirata čistilno akcijo Ankarana, katere namen je prispevati k čistejšemu okolju, k temu pritegniti širšo lokalno skupnost in ozaveščati o onesnaženosti slovenske Istre.

Že štiri dneve pred svetovnim dnevom Zemlje pa je Slovenija obeležila dan ekološkega dolga. V državi smo do 18. aprila namreč porabili vse vire in ekosistemske storitve, ki jih lahko Zemlja obnovi v enem letu.

Po podatkih organizacije Global Footprint Network ekološki odtis državljana Slovenije znaša 5,37 t. i. globalnega hektarja (gha), Zemlja pa razpolaga le z 12,2 milijarde hektarjev produktivnih površin (npr. travniki, pašniki, obdelovalne površine, ribolovna območja). Če bi torej vsi ljudje na svetu živeli kot Slovenci, bi potrebovali 3,4 planeta v velikosti Zemlje, da bi zadovoljili svoje potrebe po naravnih virih, so ta teden sporočili z Inštitutu za zdravje in okolje.

C.R. STA